Sākums » Jaunākie raksti » 2018.gadā veselības nozares finansējums tuvosies 4% no IKP
2018.gadā veselības nozares finansējums tuvosies 4% no IKP

2018.gadā veselības nozares finansējums tuvosies 4% no IKP

2018.gadā veselības nozares finansējums tuvosies 4% no iekšzemes kopprodukta (IKP), teikts šodien, 9.maijā, valdībā atbalstītajās Finanšu ministrijas (FM) izstrādātajās valsts nodokļu politikas pamatnostādnēs 2018.-2021.gadam, ziņo nacionālā informācijas aģentūra LETA.

FM informēja, ka 2017.gadā veiktās izmaiņas Veselības ministrijas (VM) programmu struktūrā turpmāk nodrošinās lielāku izdevumu izsekojamību un caurskatāmību, tomēr joprojām aktuāls ir jautājums par papildus finansējuma piesaisti veselības nozarei.

Tāpēc nodokļu politikas pamatnostādņu kontekstā risināmie jautājumi ir sociālās apdrošināšanas maksājumu sasaiste ar veselības nozares finansējumu un valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu (VSAOI) maksātāju identifikācija, saņemot veselības pakalpojumus. VM tika uzdots līdz 2018.gada 1.jūlijam nodrošināt informācijas apkopošanu par pacientu VSAOI.

Tāpat FM iesaka risināt jautājumu ārpus nodokļu politikas ietvara, t.i. nozares politikas ietvaros.

FM norādīja, ka vidējā termiņā papildus finansējums veselības nozares reformu īstenošanai, līdztekus valsts budžeta līdzekļiem, kas tiek piešķirti jaunu politikas iniciatīvu finansēšanas ietvaros, tiek nodrošināts arī ar papildu atkāpi no budžeta deficīta mērķa un saskaņā ar pašreizējām prognozēm atkāpes apmērs ir attiecīgi 0,1% no IKP 2017.gadā, 0,4% no IKP 2018.gadā un 0,5% no IKP 2019.gadā.

Nodokļu politikas pamatnostādnēs minēts, ka atkāpe no vidēja termiņa mērķa izmantošanā 2018.gadā nodrošina finansējumu veselības nozarei līdz 110 miljoniem eiro, kas tuvina nozares finansējuma apjomu 4% no IKP.

Tajā pašā laikā FM piebilda, ka atkāpe saskaņā ar Eiropas Savienības fiskālās disciplīnas regulējumu tiek piešķirta uz noteiktu termiņu – trim gadiem, līdz ar to joprojām aktuāls ir jautājums ilgtspējīgu veselības finansēšanas modeli Latvijā.

Ministru prezidents Māris Kučinskis šodien valdības sēdē atzina, ka veselības finansējuma jautājuma risināšanai tiks izveidota darba grupa, kurā darbosies pārstāvji no Labklājības, Ekonomikas, Finanšu un Veselības ministrijām, Latvijas Bankas, kā arī uzņēmēju un darba ņēmēju organizācijām.

Plānots, ka darba grupa ar priekšlikumu ilgtspējīgai veselības nozares finansēšanai nāks klajā līdz 1.jūnijam, ziņo LETA.

 

www.farmacija-mic.lv

 

Jūsu komentārs

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.Atzīmētie lauki ir obligāti *

*