Sākums » Ārzemēs » 2021. gadā Eiropas farmācijas nozare pētniecībā un attīstībā ieguldījusi aptuveni 41,5 miljardus eiro
2021. gadā Eiropas farmācijas nozare pētniecībā un attīstībā ieguldījusi aptuveni 41,5 miljardus eiro

2021. gadā Eiropas farmācijas nozare pētniecībā un attīstībā ieguldījusi aptuveni 41,5 miljardus eiro

Eiropas farmācijas rūpniecības un asociāciju federācija (EFPIA) publicējusi pārskatu “Farmācijas rūpniecība skaitļos. Galvenie dati uz 2022. gadu”.

Pārskatā teikts, ka uz pētniecību balstītā farmācijas nozare ne tikai veicina medicīnas progresu, pētot, izstrādājot un ieviešot jaunas zāles, tādējādi uzlabojot pacientu veselību un dzīves kvalitāti visā pasaulē, bet tā ir arī viena no Eiropas ekonomikas galvenajām vērtībām. Tā ir viena no Eiropas augsto tehnoloģiju nozarēm ar labākajiem rezultātiem, norāda EFPIA.

2021. gadā tā pētniecībā un attīstībā Eiropā ieguldīja aptuveni 41,5 miljardus eiro. Tā tiešā veidā nodarbina aptuveni 840 000 cilvēku, bet netieši – ar saistītajiem pakalpojumiem – vēl vismaz trīs reizes vairāk. Tomēr nozare saskaras arī ar izaicinājumiem. Papildus dažādiem normatīvos aktos noteiktiem šķēršļiem un pieaugošajām pētniecības un izstrādes izmaksām nozari smagi ir skāruši fiskālās taupības pasākumi, ko valdības ieviesušas lielākajā daļā Eiropas kopš 2010. gada.

Pie galvenajām tendencēm farmācijas rūpniecībā šobrīd EFPIA min vairākas zemāk aprakstītās pārmaiņas.

  • Tirgus un pētniecības vide strauji attīstās tādās jaunietekmes ekonomikās kā Brazīlija, Ķīna un Indija, kas noved pie pakāpeniskas ekonomikas un pētniecības darbības migrācijas prom no Eiropas uz šiem strauji augošajiem tirgiem. Laika posmā no 2016. līdz 2021. gadam Brazīlijas, Ķīnas un Indijas tirgi pieauga attiecīgi par 11,7%, 6,7% un 11,8%, salīdzinot ar vidējo tirgus pieaugumu 5,8% piecos lielākajos Eiropas Savienības tirgos un 5,6% ASV tirgū (avots: IQVIA MIDAS, 2022. gada maijs).
  • gadā Ziemeļamerika nodrošināja 49,1% no pasaules zāļu apgrozījuma, salīdzinot ar 23,4% Eiropā.
  • Eiropas Savienībā (ES) farmācijas tirgus sadrumstalotības rezultātā ir izveidojusies ienesīga paralēlā tirdzniecība. Tas nedod labumu ne sociālajai drošībai, ne pacientiem, un nozarei tiek liegti papildu līdzekļi pētniecības un attīstības finansēšanai. Tika lēsts, ka paralēlās tirdzniecības apjoms 2020. gadā sasniedzis 6 miljardus eiro (vērtība pēc rūpnīcas cenām).

Ar detalizētu EFPIA nozares pārskatu var iepazīties šeit: https://efpia.eu/media/637143/the-pharmaceutical-industry-in-figures-2022.pdf

Sagatavoja Elīna Badune

www.farmacija-mic.lv

Jūsu komentārs

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.Atzīmētie lauki ir obligāti *

*