Sākums » Farmācija » Svarīgi! Eiropas Komisija izdevusi vadlīnijas dalībvalstīm zāļu piegādes un pieejamības optimizēšanai
Svarīgi! Eiropas Komisija izdevusi vadlīnijas dalībvalstīm zāļu piegādes un pieejamības optimizēšanai

Svarīgi! Eiropas Komisija izdevusi vadlīnijas dalībvalstīm zāļu piegādes un pieejamības optimizēšanai

Eiropas Komisija (EK) šodien, 9. aprīlī, izplatījusi paziņojumu, kurā aicina dalībvalstis nodrošināt, lai koronavīrusa uzliesmojuma laikā eiropiešiem būtu pieejamas svarīgākās zāles.

Pandēmija ir uzrādījusi nopietnas problēmas kritiski vajadzīgo zāļu piegādes nodrošināšanā un apliecinājusi šāda uzliesmojuma ietekmi uz zāļu piegādes ķēdi Eiropas Savienībā (ES).

EK ir publicējusi vadlīnijas, kas attiecas uz dzīvībai svarīgu zāļu racionālu piegādi, izsniegšanu un lietošanu koronavīrusa pacientu ārstēšanai, kā arī uz zālēm, kurām pandēmijas dēļ var rasties deficīts.Vadlīnijas pieejamas šeit: https://ec.europa.eu/info/files/guidelines-optimisation-supply-medicines-during-covid-19-outbreak_en

Vadlīnijās ierosinātajiem pasākumiem būtu visā ES jāievieš koordinētāka pieeja zāļu nodrošināšanai, saglabājot vienotā tirgus integritāti, vienlaikus aizsargājot sabiedrības veselību.

Eiropas veselības un pārtikas drošuma komisāre Stella Kiriakidesa (Stella Kyriakides) šodien izplatītajā paziņojumā pauž: “Šī nepieredzētā krīze pakļauj mūsu veselības aprūpes sistēmas milzīgai slodzei – daudzu Eiropas slimnīcu neaizvietojamo zāļu krājumiem draud lēnas izsīkšanas risks. Mēs nevaram atļauties, ka tik kritiskā brīdī trūkst dzīvības glābjošu zāļu. Šodien mēs piedāvājam dalībvalstīm konkrētas darbības, lai proaktīvi novērstu zāļu deficītu un nodrošinātu, ka mūsu slimnīcās ir pieejamas pirmās nepieciešamības zāles, kas vajadzīgas dzīvību glābšanai. Es aicinu ES farmācijas industriju uz solidaritāti un atbildību palielināt tādu zāļu ražošanu, kas vajadzīgas smagi slimu koronavīrusa pacientu ārstēšanai.”

Komisijas pamatnostādnēs par zāļu optimālu un racionālu lietošanu uzsvērts, ka valstu atbildīgajām iestādēm nepieciešams:

  • Izrādīt solidaritāti, atceļot eksporta aizliegumus un ierobežojumus un nodrošinot, ka slimnīcās un aptiekās ir pieejami svarīgi medikamenti un tiek novērsta valsts krājumu veidošana. Valstu iestādēm būtu arī jācīnās ar dezinformāciju, kas panikas ietekmētas pirkšanas dēļ varētu izraisīt nevajadzīgu krājumu veidošanu.
  • Nodrošināt piegādi, palielinot un reorganizējot ražošanu, pārraugot krājumus un ražošanas jaudas, koordinējot nozares kopīgos centienus atbalstīt pieprasījumu un veicot iepirkuma iniciatīvas piegādes veicināšanai. Gadījumos, kad dalībvalstīm ir jāatbalsta nozare ražošanas jaudu palielināšanā, izmantojot fiskālos stimulus un valsts atbalstu, Komisija ir gatava sniegt norādījumus un juridisko palīdzību.
  • Veicināt zāļu optimālu lietošanu slimnīcās, jo īpaši pielāgojot esošos slimnīcu protokolus vai izveidojot jaunus, lai novērstu zāļu pārmērīgu lietošanu, kā arī nodrošinot iespēju pagarināt zāļu derīguma termiņu.
  • Optimizēt tirdzniecību atvērta tipa aptiekās, lai izvairītos no uzkrājumu veidošanas, ieviešot ierobežojumus attiecībā uz tādu zāļu tirdzniecību, kurām pastāv deficīta risks, kā arī uz laiku apsverot iespēju ierobežot  zāļu pārdošanu tiešsaistē.

Pēdējo nedēļu laikā EK ar Eiropas Zāļu aģentūras (EMA) atbalstu ir apkopojusi datus par pašreizējām problēmām, lai uzraudzītu, novērtētu un identificētu zāles, uz kurām attiecināms  deficīta risks. Tas ietver dalībvalstu kopējā pieprasījuma uzraudzību, kā arī trešo valstu eksporta aizliegumus.

Deficīta risks galvenokārt ir saistīts ar pieaugošo pieprasījumu pēc medikamentiem koronavīrusa pacientu ārstēšanai slimnīcās. Liela nozīme ir arī iedzīvotāju uzkrājumu veidošanai, pieaugošajam pieprasījumam pēc eksperimentālām zālēm koronavīrusa ārstēšanā, protekcionisma pasākumu ieviešanai ES un ārpus tās, piemēram, eksporta aizliegumiem un nacionālo krājumu izveidei, kā arī transporta barjerām starp valstīm.

Par konkurences politiku atbildīgā viceprezidente Margreta Vestagere (Margrethe Vestager) piedāvā pagaidu shēmu, kurā izskaidrots, kad un kā uzņēmumi var saņemt norādījumus vai rakstisku apliecinājumu, ka tāda sadarbība, kas var mazināt zāļu deficītu, ir saskaņā ar konkurences noteikumiem. Šis dokuments pieejams šeit: https://ec.europa.eu/info/files/framework-communication-addressing-antitrust-issues-related-cooperation-between-competitors-covid-19-related-urgency-situations_en

 

Sagatavoja Elīna Badune

www.farmacija-mic.lv

Jūsu komentārs

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.Atzīmētie lauki ir obligāti *

*