Sākums » Ārzemēs » Igaunijas parlamenta komisija apstiprina ārstu speciālistu vizīšu maksas palielināšanu līdz 20 eiro; pacientu organizācijas iebilst
Igaunijas parlamenta komisija apstiprina ārstu speciālistu vizīšu maksas palielināšanu līdz 20 eiro; pacientu organizācijas iebilst

Igaunijas parlamenta komisija apstiprina ārstu speciālistu vizīšu maksas palielināšanu līdz 20 eiro; pacientu organizācijas iebilst

Igaunijas Saeimas Sociālo lietu komiteja šīs nedēļas sākumā atbalstīja likumprojektu, kas paredz palielināt maksu par ārsta speciālista apmeklējumu no pašreizējiem pieciem eiro līdz 20 eiro un samazināt vecāku pabalsta griestus. Likuma grozījumi noteiktu vizītes maksu speciālajā medicīniskajā aprūpē 20 eiro apmērā, bet personām, kas atrodas neaizsargātās situācijās – 5 eiro apmērā. Slimnīcas gultas dienas maksa dubultotos no 2,50 līdz 5 eiro, bet recepšu maksa – no 2,50 līdz 3,50 eiro. Pārejošas darbnespējas pabalsts pirmo reizi tiktu ierobežots. Turklāt likumprojekts samazinātu vecāku pabalsta griestus.

Sociālo lietu komitejas priekšsēdētājs Madis Timpsons sacīja, ka Igaunijas vecāku pabalsta sistēma ir ļoti dāsna, taču jāņem vērā arī valsts finansiālās iespējas. “Tā kā pēdējos gados ļoti strauji augusi vidējā darba samaksa, pieaugušas arī izmaksas vecāku pabalstam, kas tiek aprēķināts pēc vidējās algas. Esam nolēmuši, ka vecāku pabalsta maksimālo apmēru ir saprātīgi samazināt no trīs reizes lielāka par vidējo algu līdz divām vidējām algām,” sacīja Timpsons. Izmaiņas skars aptuveni 3500 cilvēku jeb aptuveni 12% vecāku pabalsta saņēmēju.

Komitejas priekšsēdētāja vietniece Rīna Solmane sacīja, ka, kaut ko atņemot ģimenēm, valsts vienmēr raida signālu, ka tai ir vienalga, un uz to liecina arī veselības apdrošināšanas atcelšana nestrādājošām māmiņām. “Vairāk nekā tūkstotis māšu, kas mājās kopj bērnu pēc trīs gadu vecuma, zaudēs veselības apdrošināšanu. Tas liek uzdot jautājumu, vai valsts īsteno programmu, kuras mērķis ir atturēt mātes no bērnu aprūpes un atgriezties darbā pēc iespējas ātrāk, kas noteikti nav bērnu labklājības interesēs,” sacīja opozīcijas deputāts Isamaa.

Igaunijas Saeimas pastāvīgā komisija likumprojektu, ar ko groza Ģimenes pabalstu likumu un citus likumus, nosūtīs plenārsēdei pirmajam lasījumam 16.oktobrī.

Taču Igaunijas slimnīcu pacientu konsultatīvās padomes pauda, ​​ka medicīnas speciālista vizītes maksas paaugstināšana no pašreizējiem pieciem eiro līdz 20 eiro nākamgad ir nepamatoti augsta. Visu slimnīcu pacientu konsultatīvo padomju pārstāvji atkārtoti norādīja, ka pacientu iesaiste veselības aprūpes lēmumu pieņemšanā gan vietējā, gan valsts līmenī ir ierobežota.

“Pacienti, kurus šie lēmumi skar tieši, un viņus pārstāvošās organizācijas netiek iekļautas diskusijās pirms lēmuma pieņemšanas. Cilvēki par šiem lēmumiem uzzina tikai ar mediju starpniecību, kas rada neizpratni un pārpratumus,” norādīja pārstāvji.

Austrumtallinas Centrālās slimnīcas pacientu konsultatīvo padomju loceklis Mihails Vladislavļevs norādīja, ka jaunākajā OECD ziņojumā minēti sliktie apstākļi Igaunijas veselības aprūpes sistēmā, uzsverot nepieciešamību uzlabot veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību. Taču valdības lēmums palielināt vizītes maksu par 400 procentiem samazina pieejamību. ESAO ziņojuma prezentācijas laikā veselības ministre Rīna Sikkuta sacīja, ka Igaunija ieņem sliktu pozīciju un ka starptautiskās rekomendācijas ietver veselības apdrošināšanas paplašināšanu visiem un pacientu izmaksu samazināšanu. “Pacientu līdzmaksājumi ir tik augsti, ka tie noved pie nabadzības un ierobežo piekļuvi pakalpojumiem,” sacīja Sikkuta.

Pacientu konsultatīvās padomes mudina politikas veidotājus apspriest ar pacientu pārstāvjiem jautājumus, kas tieši ietekmē pacientus un viņu labklājību. Tas palīdzētu apzināt risinājumus pirms galīgo lēmumu pieņemšanas, atbalstot labāku piekļuvi veselības aprūpes pakalpojumiem, vienlaikus pasargājot pacientus no strauji augošām veselības aprūpes izmaksām.

Avots: LETA, BNS

Jūsu komentārs

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.Atzīmētie lauki ir obligāti *

*