Sākums » Farmācija » LFB vadība tiekas ar veselības ministri Ilzi Viņķeli
LFB vadība tiekas ar veselības ministri Ilzi Viņķeli

LFB vadība tiekas ar veselības ministri Ilzi Viņķeli

2020. gada 6. janvārī Latvijas Farmaceitu biedrības (LFB) vadība abpusēji ieinteresētā gaisotnē tikās ar veselības ministri Ilzi Viņķeli, lai vērstu uzmanību un meklētu risinājumu farmaceitu situācijai slēgta tipa aptiekās.

Tika pārrunāti slimnīcu aptieku farmaceitu un farmaceita asistentu pienākumi un atalgojums, lai uz farmaceitiem kā veselības aprūpes speciālistiem attiektos medicīnas darbiniekiem līdzvērtīgs atalgojums, kas tiek paaugstināts, mainoties vienotajiem valsts tarifiem. Pārrunājām slēgta tipa aptieku pakļautību stacionāru struktūrās, vienotu procesu un standartu ievērošanu visās slēgta tipa aptiekās, zāļu pagatavošanu un medikamentu sagatavošanu lietošanai individuālam pacientam, īpaši – citostatiķu atšķaidīšanu, elektronisko ordinēšanas sistēmu ieviešanu un farmaceitu līdzdalību zāļu komitejās.

Veselības ministrei tika iesniegta plaša LFB vēstule ar nostādnēm, kā pilnvērtīgi izmantot slēgta tipa aptieku farmaceitu (tostarp – klīnisko farmaceitu) ieguldījumu  iedzīvotāju farmaceitiskajā aprūpē  un drošos zāļu aprites procesos stacionāros,  ņemot vērā Eiropas Slimnīcu farmaceitu asociācijas (EAHP) izstrādātās nostādnes par slimnīcu aptiekām (https://www.eahp.eu/hp-practice/hospital-pharmacy/european-statements-hospital-pharmacy).

Ministre sarunas noslēgumā par galvenajiem problēmjautājumiem minēja atalgojumu un farmaceitu un farmaceita asistentu pienākumus, procesu kvalitātes standartus, zāļu pieejamības uzlabošanu.

Gaidīsim arī rakstisku Veselības ministrijas viedokli par  LFB vēstulē minēto. Paldies slēgta tipa aptieku farmaceitiem (īpaši Dr.pharm. Inesei Sviestiņai, klīniskajai farmaceitei Ingai Gūtmanei un farmaceitam Rolandam Karvonenam), kuru atsūtītā informācija par problēmjautājumiem LFB vadībai lieti noderēja, lai saruna ministrijā būtu objektīva un aptvertu visus sasāpējušos jautājumus.

Dace Ķikute,

LFB prezidente

www.farmacija-mic.lv

 

Jūsu komentārs

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.Atzīmētie lauki ir obligāti *

*