Sākums » Ārzemēs » Igaunijā stājoties spēkā aptieku reformai, slēgtas 25 aptiekas

Igaunijā stājoties spēkā aptieku reformai, slēgtas 25 aptiekas

Igaunijā 1. aprīlī stājusies spēkā aptieku reforma, kas noteic, ka vairākumam aptieku kapitāldaļu jāpieder farmaceitiem, un tāpēc slēgtas 25 aptiekas, kas nav atbildušas reformas prasībām, ziņo nacionālā informācijas aģentūra LETA.

Starp slēgtajām aptiekām septiņas atrodas Talllinā, piecas – Tartu, trīs – Kohtla-Jervē, pa divām – Pērnavā,  Rakverē un Tapā. Citās apdzīvotās vietās slēgtas ne vairāk par vienu aptieku.

Savukārt 468 aptiekas turpina darbu.

Aptieku reformas nolūks ir atdalīt medikamentu mazumtirdzniecības un vairumtirdzniecības biznesu, tomēr ir šaubas, cik lielā mērā būs izdevusies iecere samazināt vairumtirgotāju kontroli pār mazumtirdzniecību. Lai gan oficiāli aptiekas tagad pieder farmaceitiem, to lielāko daļu ar bijušajiem īpašniekiem saista nomas un franšīzes līgumi, norāda Igaunijas sabiedriskā raidorganizācija ERR.

“Reformas mērķis bija mazināt vairumpiegādātāju ietekmi uz tirgu, taču šī reformas daļa nav pārāk izdevusies. Tas tāpēc, ka vairumtirgotāji neizzudīs, tāpat kā viņu zīmoli un franšīzes līgumi. Un viņi lielā mērā turpinās diktēt noteikumus,” ERR citē Igaunijas Konkurences departamenta ģenerāldirektora Merta Otsa teikto.

Trešdien Igaunijā stājušies spēkā grozījumi Farmācijas likumā, kas paredz, ka vispārējo pakalpojumu aptiekās vairākuma kapitāldaļām jāpieder farmaceitiem, kuriem uzņēmumā jābūt noteicošajai ietekmei.

Grozījumi tika pieņemti 2014. gadā ar nolūku stiprināt farmaceitu lomu veselības aprūpes sistēmā, nodrošināt profesionālu aptieku pakalpojumu attīstību un samazināt biznesa interešu ietekmi uz aptieku pakalpojumiem.

 

www.farmacija-mic.lv

Jūsu komentārs

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.Atzīmētie lauki ir obligāti *

*