Sākums » Interesanti » RSU studenti apstrīd rektora rīkojumu par obligātu vakcinēšanos studējošajiem
RSU studenti apstrīd rektora rīkojumu par obligātu vakcinēšanos studējošajiem
Foto: no RSU arhīva.

RSU studenti apstrīd rektora rīkojumu par obligātu vakcinēšanos studējošajiem

Rīgas Stradiņa Universitātes studenti RSU rektoram ir nosūtījuši Pārsūdzības iesniegumu, kurā apstrīdēts rektora izdotais rīkojums par studiju procesa organizēšanu pēc šā gada 30. augusta. Rektora rīkojumā noteikts, ka studiju procesā drīkstēs piedalīties pilnu vakcinācijas kursu saņēmušas personas. Savukārt, nevakcinētām personām regulāri 72 stundu laikā pirms katra darba vietas vai ārstniecības iestādes apmeklējuma un kontakta ar kolēģiem vai pacientiem būs jāuzrāda SARS-CoV-2 vīrusa RNS negatīvs tests, kurš savukārt, jāapmaksā pašiem. Izņēmums no šiem noteikumiem ir tikai tie, kuriem būs dokumentāli fiksēta alerģiska reakcija pēc pirmās vakcīnas devas – tikai viņiem RSU apmaksās testus.

Studentu ieskatā šādi nosacījumi studējošajiem rada diskriminējošu attieksmi un ir pretrunā virknei Starptautisku dokumentu, kas nosaka tiesības uz izglītību, kā arī LR Satversmes 112.pantā noteiktajam.

No publiski pieejamās informācijas zināms, ka Latvijas Republikas valdība ir izmantojusi savas Konvencijā paredzētās atkāpes tiesības no Konvencijā paredzētām saistībām 2020. gada 30. decembra, 2021. gada 7. februāra un 2021. gada 6. aprīļa deklarācijās, neskarot tiesības uz izglītību, līdz ar ko tiek saglabāts pienākums bez diskriminācijas turpināt īstenot pozitīvo pienākumu. Ar rektora izdoto rīkojumu šis princips tiek pārkāpts.

Gada sākumā Veselības ministrs Daniels Pavļuts solīja, ka netiks pieļauta diskriminējošas attieksme pret tiem, kas izlems nevakcinēties, tomēr tas notiek gan izglītībā, gan pakalpojumu sfērā, gan citās jomās.

“Rīkojumā ir uzlikts par pienākumu atsevišķām personu grupām par saviem līdzekļiem regulāri veikt testu, līdz ar to, daļai studējošo turpināt studiju procesu nebūs iespējams finansiālu apsvērumu dēļ. Rīkojums diskriminē ne tikai studentus, kuri izvēlas nevakcinēties pret Covid -19 pēc pašu izvēles, bet arī visus, kas nevar vakcinēties dažādu citu veselības iemeslu dēļ,” pauž Ilze, viena no vēstules parakstītājām.

79 studenti ir parakstījuši rīkojuma Pārsūdzēšanas iesniegumu, aicinot atcelt rīkojumu, nosakot vienādas tiesības studējošajiem un darbiniekiem, neatkarīgi no tā, vai personas ir vakcinētas, vai nav. Ja tomēr tiek uzskatīts, ka testēšana noteiktām personu grupām būtu veicama regulāri, lūdzam pilnībā atbrīvot no pienākuma apmaksāt Testus visas personas, neatkarīgi no to veselības stāvokļa, ārstu izziņas, vai citiem apstākļiem.

www.farmacija-mic.lv

Jūsu komentārs

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.Atzīmētie lauki ir obligāti *

*