Sākums » Jaunākie raksti » Pasaulē atklāti zāļu viltojumi; vietnē Telegram tirgo līdzekļus sportistiem
Pasaulē atklāti zāļu viltojumi; vietnē Telegram tirgo līdzekļus sportistiem
Augšējā attēlā legālas zāles, apakšējā - viltotas. Avots: Vācijas Zāļu un medicīnas ierīču instītūts

Pasaulē atklāti zāļu viltojumi; vietnē Telegram tirgo līdzekļus sportistiem

Neizbēgama ir viltojumu parādīšanās zāļu tirgū, kad ļoti pieprasītam medikamentam rodas piegādes pārtraukumi sakarā ar to, ka ražotājs nespēj tikt galā ar augošo pieprasījumu, īpaši ja tas saistīts ar zāļu lietošanu ārpus indikācijām. Jāatzīmē, ka, iegādājoties zāles licencētās zāļu vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības vietās, viltojumu risks ir niecīgs, pat tuvs nullei, jo zāļu iepakojums ceļā no ražotāja līdz patērējam tiek autentificēts verifikācijas sistēmā vismaz 3-4 reizes. Pēdējā laikā visskaļāk izskanējusi Ozempic (semaglutīda) šķīduma injekcijām pilnšļircē viltojuma nonākšana apritē. Atbildīgās institūcijas konstatējušas Ozempic viltojumus ASV, Lielbritānijā un ES (Vācijā, Austrijā), kopumā 16 valstīs (1, 2). Skenējot iepakojumu QR kodus verifikācijas sistēmā, tie bija neaktīvi. Viltots bija gan primārais, gan sekundārais iepakojums, gan instrukcija. Īpaši uzkrītoši atšķīrās injekcijām pievienotās adatas, turklāt radās šaubas par to sterilitāti, jo ne visas bija hermētiski slēgtas ar aizsarguzlīmi.

Vēl satraucošāk, ka semaglutīda vietā viltus produkts saturēja insulīnu (3). Lavīnveida pacientu hospitalizācija ar hipoglikēmiju pēc viltotā Ozempic lietošanas palīdzēja to atklāt. Jāuzsver, ka viltojumi nākuši no nelegālās aprites un iegādāti internetā, nevis aptiekās. Tas kārtējo reizi apliecina, cik apdraudēts ir patērētājs, ja iegādājas zāles ārpus licencētām zāļu tidzniecības vietām.

Turklāt vēl nesen notikušais gadījums Igaunijā, kad izmeklēšanas gaitā, veicot ķīmisko ekspertīzi, policija atklāja, ka nelegālā apritē tirgotais narkotiskais pretsāpju līdzeklis oksikodons patiesībā saturēja metonitazēnu, turklāt devā, kas var izraisīt tūlītēju nāvi (4).

 Sporta farmakoloģija

Telegram kļuvis arī par anabolisko steroīdu un dopinga vielu iegādes vietu. Agrāk šo produktu tirdzniecība lielākoties notika svaru zālēs un citās vietās, kur pulcējas sportisti, kultūristi, profesionāļi vai entuziasti.  Šīs vielas tiek piedāvātas arvien jaunākiem cilvēkiem un  arī tiem, kuru mērķis nebūt nav starptautiskas sacensības un piedalīšanās konkursos, bet tikai vēlme uzlabot savu ārējo izskatu. Ķīmiskas vielas, kurām piemīt bioloģiska aktivitāte un kuras potenciāli var izraisīt endokrīnās un reproduktīvās sistēmas traucējumus, orgānu bojājumus jauniem, veseliem cilvēkiem, tiek maldinoši sauktas par “formas uzlabotājiem”, “vitamīniem”, “uztura bagātinātājiem” u.c.

Šo līdzekļu farmakoloģiskais spektrs ir ļoti plašs. Tie ir nelegāli importēti anaboliskie steroīdi, īpaši testosterons (propionāta, fenilpropionāta vai dekanoāta sāls formā), trenbolons, klenbuterols. Par anaboliskiem līdzekļiem tiek lietoti arī cilvēka augšanas hormons somatropīns un insulīns. Svara regulēšanai lieto metformīnu kombinācijā ar sitagliptīnu. Pēc androgēnisko steroīdu lietošanas kursa pašpasludinātie “sporta ārsti” un “farmaceiti” iesaka lietot anastrazola tabletes, lai samazinātu estradiola līmeņa paaugstināšanos vīriešiem, vai klomifēnu, kas mazinās ginekomastiju un paaugstinās fertilitāti. Telegram kanālos bieži tiek piedāvāti arī sildenafilu un tadalafilu saturoši medikamenti, iesakot lietot jaunus preparātus, lai mazinātu citu līdzekļi izraisītās blaknes, un radot apburto loku.

Pēc pieredzes: aptiekā sportisti ir interesējušies par meldoniju, spironolaktonu, tamoksifēnu, aknu darbību uzlabojošiem medikamentiem un uztura bagātinātājiem.

Vita Freiberga, farmaceite

Atsauces

  1. Schimelpfening N. WHO issues global warning about fake Ozempic being sold online. Healthline, June 24, 2024.
  2. Novo Nordisk tackles harm from Ozempic fakes with global authorities. Reuters, March 9, 2024.
  3. Health authorities around the globe issue warnings about fake Ozempic. NBC News, Dec 29, 2023.
  4. EU Drug Market: Heroin and other opioids – Retail markets.

 

Sākums

Zāļu nelegālā aprite sociālajā platformā Telegram

Turpinājums

Globālā opioīdu krīze skārusi arī Latviju

Nepamatota recepšu izrakstīšana; vai cīņa pret nelegālu vielu izplatīšanu iespējama

Jūsu komentārs

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.Atzīmētie lauki ir obligāti *

*