Sākums » Jaunākie raksti » Notiks diskusija par iespējām novērst CPV izraisīta vēža izplatību

Notiks diskusija par iespējām novērst CPV izraisīta vēža izplatību

Otrdien, 13.augustā, no plkst.14 līdz plkst.16 notiks atklāta tiešsaistes diskusija par iespējām novērst cilvēka papilomas vīrusa (CPV) izraisītu vēžu izplatību, aģentūrai LETA vēsta pasākuma organizētāji.

Atklātā diskusija būs publiski pieejama un tiks translēta vairāku iesaistīto ārstu organizāciju profilos Facebook, kā arī portālā “LSM” un aģentūras “Divi gani” profilā YouTube.

Plānots, ka diskusijā piedalīsies Latvijas Dzemdes kakla vēža izglītības fonds, Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācija, Latvijas Kolposkopijas biedrība, Imunizācijas Valsts padome, Latvijas Onkologu asociācija, Latvijas Onkologu ķīmijterapeitu asociācija (LOKA), Latvijas Otorinolaringologu asociācija, Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācija, Veselības ministrija, Finanšu ministrija, Nacionālais veselības dienests, Slimību profilakses un kontroles centrs, kā arī Latvijas Republikas Saeimas Sociālo un darba lietu komisija.

Pasākumā apspriedīs nepieciešamību Latvijā ieviest dzemdes kakla vēža novēršanas plānu un iespējām sasniegt šāda plāna mērķi. Diskusija būs tiešraidē, kas būs publiski pieejama jebkuram interesentam.

Diskusijā tiks izvērstas iepriekš, 26.aprīlī, aktualizētās tēmas, rezumējot jau paveikto, kā arī nākotnes uzdevumus un iespējas, ņemot vērā, ka šobrīd intensīvi noris darbs pie jauna veselības aprūpes pakalpojumu uzlabošanas plāna onkoloģijas jomā 2025.-2027.gadam.

Dzemdes kakla vēzis joprojām ir nozīmīga sabiedrības veselības problēma. CPV tiek atklāts 99% dzemdes kakla audzēju gadījumos, un pret CPV darbojas vakcinācija, ko pusaudžiem finansē no valsts budžeta. Saskaņā ar Pasaules Veselības Organizācijas un Eiropas Vēža Uzveikšanas Plāna un Eiropas Vēža Organizācijas rekomendācijām līdz 2030.gadam plānots ieviest efektīvas vēža izskaušanas stratēģijas un pilnībā izstrādāt CPV izraisītu vēžu novēršanas plānu.

Dzemdes kakla vēža izraisītās mirstības rādītājs Latvijā ir trešais augstākais ES un gandrīz trīs reizes augstāks par ES vidējo rādītāju, kas liecina par nepieciešamību palielināt vakcināciju pret CPV un uzlabot specializētās aprūpes pieejamību. Turklāt CPV infekcija izraisa vēl citus vēža veidus.

Viens no speciālistu priekšlikumiem CPV izskaušanai ir paplašināt vakcinācijas mērķa grupas. Pirmkārt, rosina iekļaut sievietes un vīriešus no 18 līdz 26 gadiem, kuri nav saņēmuši vakcīnu iepriekš. Otrkārt – pacientes ar blakus slimībām un zemu imunitāti un citas riska grupas pacientes, piemēram, pacientes pēc orgānu transplantācijas. Vēl vakcinācijas mērķa grupās mudina iekļaut sievietes pēc dzemdes kakla ķirurģiskās ārstēšanas, kas veikta CPV izraisītas priekšvēža saslimšanas dēļ, kā arī HIV pacientus līdz 45 gadu vecumam.

Otrais ierosinājums ir precīzi definēt sasniedzamos vakcinācijas un skrīninga aptveres mērķus onkoplānā 2025.-2027.gadam.

Savukārt trešais ierosinājums ir prioritizēt dzemdes kakla vēža ārstēšanas pieejamības nodrošināšanu, informē Latvijas Dzemdes kakla vēža izglītības fonda vadītāja Kristīne Pčolkina.

Latvijā katru gadu no jauna diagnosticē apmēram 500 gadījumus ar tādu vēzi, kura iemesls visbiežāk ir CPV infekcija. Dzemdes kakla vēzis ir otrs izplatītākais audzējs sievietēm un trešais vēža izraisītas nāves cēlonis sievietēm. Augsto mirstības risku palielina tas, ka CPV audzēji kļūst metastātiski. Dzemdes kakla vēža gadījumā ir mazāk iespēju izplatīto audzēju ārstēt medikamentozi un terapijas daudzveidība ir ierobežotāka, nekā, piemēram, krūts vēža gadījumā.

Tāpēc būtiski izstrādāt profilakses pasākumus, kas dod iespēju nepieļaut CPV izraisīta vēža izplatību.

Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas Onkoloģijas klīnikas vadītāja un LOKA valdes priekšsēdētāja Aija Geriņa apgalvo, ka dzemdes kakla vēzis ir viens no tiem audzējiem, kur līdz 99% gadījumu nozīme ir CPV.

Avots: LETA

Jūsu komentārs

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.Atzīmētie lauki ir obligāti *

*