Sākums » Jaunākie raksti » Aptauja: Aptuveni 10% ģimeņu izjūt papildu trauksmi, gatavojoties mācību gadam

Aptauja: Aptuveni 10% ģimeņu izjūt papildu trauksmi, gatavojoties mācību gadam

Aptuveni 10% ģimeņu, biežāk ar diviem vai vairāk bērniem, izjūt papildu trauksmi, gatavojoties jaunajam mācību gadam, liecina “Mēness aptiekas” un pētījumu aģentūras “Norstat” aptaujas dati.

Vismazāk satraukumu pirms skolas izjūt ģimenes Vidzemē, bet visvairāk Latgalē un Pierīgā.

Visbiežāk jeb 25% gadījumu gatavošanās jaunajam mācību gadam rada papildu trauksmi ģimenēs, kurās aug četri bērni. Savukārt ģimenēs ar diviem bērniem satraukumu izjūt 20%, ģimenēs ar trim bērniem – 19%, bet ar vienu bērnu – 14%.

Neatkarīgi no ienākumu līmeņa, aptaujas dalībniekiem pirms jaunā mācību gada ir gandrīz vienlīdz liela papildu trauksme, secināts aptaujā. Tomēr mazāka tā ir ģimenēs, kurās bērnam ir viens vecāks, kā arī starp respondentiem ar vidējo speciālo vai augstāko izglītību.

Jo zemāks respondentu izglītības līmenis, jo lielāku trauksmi gatavošanās jaunajam mācību gadam rada ģimenē, secināts aptaujā.

17% no aptaujātajām ģimenēm apgalvojušas, ka gatavošanās jaunajam mācību gadam tikai nedaudz rada papildu trauksmi, jo, viņuprāt, kopumā gatavošanās process ir pozitīvs. Par to pārliecinātākas ir sievietes.

Tāpat aptaujas dati liecina, ka gados jaunākiem respondentiem gatavošanās mācību gadam ir vairāk pozitīvs, nekā satraucošs notikums.

Vienlaikus 18% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju atbildējuši, ka jaunajam mācību gadam gatavojas savlaicīgi, tāpēc satraukumam nav iemesla. Aptaujāto vidū šādu pārliecību vairāk pauda vīrieši, kā arī 26% respondentu vecumā no 40 līdz 49 gadiem un 20% Pierīgā dzīvojošo.

Reprezentatīva iedzīvotāju aptauja sadarbībā ar pētījumu aģentūru “Norstat” 2024.gada jūlijā veikta visā Latvijā, aptaujājot 1001 iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Avots: LETA

Jūsu komentārs

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.Atzīmētie lauki ir obligāti *

*