Sākums » Ārzemēs » Igaunijas aptiekas sāk izsniegt Šengenas atļaujas ceļošanai ar medikamentiem

Igaunijas aptiekas sāk izsniegt Šengenas atļaujas ceļošanai ar medikamentiem

No 1. septembra visās Igaunijas aptiekās Šengenas sertifikātus var iegūt cilvēki, kuri ceļo uz Šengenas zonas valstīm un ceļojuma laikā ir nepieciešamas narkotiskās vai psihotropās zāles. Sertifikāts apliecina, ka zāles, kas cilvēkam ir līdzi, viņam ir izsniegtas legāli, parasti aptiekā vai izņēmuma gadījumos pie ārsta. Sertifikāti nepieciešami gan ceļošanai Šengenas valstīs, gan tranzītā, arī lidostās.

Šengenas zonā pašlaik ietilpst Austrija, Beļģija, Bulgārija, Igaunija, Spānija, Nīderlande, Horvātija, Islande, Itālija, Grieķija, Lietuva, Lihtenšteina, Luksemburga, Latvija, Malta, Norvēģija, Polija, Portugāle, Francija, Zviedrija, Rumānija, Vācija, Slovākija , Slovēnija, Somija, Šveice, Dānija, Čehija un Ungārija, kā arī šīm valstīm piederošie arhipelāgi, piemēram, Kanāriju salas.

Līdz 1.septembrim Šengenas sertifikātus izsniedza Igaunijas Zāļu valsts aģentūra. Pirms brauciena cilvēkiem bija jānosūta aģentūrai iesniegums, uz kura pamata tā vēstulē izsniedza papīra dokumentu. Vairumā gadījumu sertifikāta saņemšana prasīja dažas dienas, jo birojs strādā tikai darba dienās un darba laikā, savukārt pasta pakalpojumi arī prasīja zināmu laiku.

No 1. septembra Igaunijā Šengenas sertifikātu var iegūt visās Igaunijas vispārējā tipa aptiekās, kas sertifikāta iegūšanu padara ievērojami elastīgāku, jo lielākā daļa aptieku strādā katru dienu, arī pēc parastā darba laika un brīvdienās.

Šengenas sertifikāts ir nepieciešams visām narkotiskām un psihotropām zālēm, piemēram, narkotiskiem pretsāpju līdzekļiem – morfīnam, oksikodonam, tramadolam; miega un sedatīviem līdzekļiem – alprazolāmam, bromazepāmam, diazepāmam; zālēm, ko lieto uzmanības deficīta un hiperaktivitātes traucējumu (ADHD) ārstēšanai – metilfenidātam. Detalizētāks saraksts pieejams Zāļu valsts aģentūras mājaslapā.

Tāpat iespējams lūgt farmaceitam padomu par to, vai zāles ir narkotiskas vai psihotropas. Sertifikātu var izsniegt uzreiz pēc zāļu iegādes aptiekā vai zālēm, kas iepriekš iegādātas aptiekā un kuru vajadzētu pietikt ceļojuma laikā, ņemot vērā ārstēšanas plānu.

Lai iegūtu sertifikātu, personai jādodas uz aptieku, jāuzrāda savs personu apliecinošs dokuments un jāsniedz apliecības iegūšanai nepieciešamā informācija: informācija par izcelsmes un galamērķa valsti un brauciena ilgumu; informācija par līdzi ņemamām narkotiskām vai psihotropām zālēm: zāļu nosaukums, aktīvo vielu saturs un zāļu forma, iepakojuma lielums un/vai kopējais iepakojumu skaits. Pēc tam farmaceits iesniedz pieprasījumu recepšu centrā un redz informāciju par narkotiskām un psihotropām zālēm, ko persona iegādājusies pēdējos gados. Ja persona vēlas ņemt līdzi zāles, kas iegādātas no citas valsts vai saņemtas no veselības aprūpes iestādes, jāiesniedz receptes kopija vai ārsta izziņa par zāļu nepieciešamību un jāpievieno čeks, kas apliecina zāļu iegādi aptiekā vai ārsta izziņa par zāļu izsniegšanu ārstniecības iestādē. Ja recepšu centrā esošie dati vai pie personas esošie dokumenti apliecina, ka personai ir izsniegtas atbilstošās zāles, farmaceits sagatavo Šengenas sertifikātu, izdrukā to uz papīra un apstiprina ar savu parakstu un aptiekas zīmogu. Runājot par Šengenas sertifikātu, jāņem vērā, ka sertifikātu individuāli izsniedz tikai tai personai, kurai zāles izrakstījis ārsts. Kas attiecas uz nepilngadīgo, apliecību var pieprasīt gan vecāks, gan bērns. Bērnam izsniegtās zāles pieaugušais var ņemt līdzi, tikai ceļojot kopā ar bērnu. Sertifikātā var ierakstīt tikai vienu medikamentu. Ja persona vēlas ceļojumā ņemt līdzi vairākas narkotiskās vai psihotropās zāles, par katru medikamentu veido atsevišķu izziņu. Apliecība tiek izsniegta personai, kuras pastāvīgā dzīvesvieta ir Igaunijā. Sertifikātu var izsniegt ne vairāk kā uz 30 dienām. Ja cilvēks ārvalstīs uzturas ilgāku laiku, zāles jāiegādājas uz vietas. Personai, kurai izsniegta apliecība, ceļojuma laikā tai fiziski ir jābūt līdzi. Par katru Šengenas sertifikātu aptieka var iekasēt piecu eiro maksu.

Avots: LETA, BNS

Jūsu komentārs

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.Atzīmētie lauki ir obligāti *

*