Sākums » Farmācija » 1,2 miljoni eiro piešķirti sadarbības pētniecības projektiem vēža profilakses veicināšanai Eiropā, vienā no tiem piedalās arī LU
1,2 miljoni eiro piešķirti sadarbības pētniecības projektiem vēža profilakses veicināšanai Eiropā, vienā no tiem piedalās arī LU

1,2 miljoni eiro piešķirti sadarbības pētniecības projektiem vēža profilakses veicināšanai Eiropā, vienā no tiem piedalās arī LU

Iniciatīva Reimagining Cancer Research in Europe, kas ir sadarbības pasākums vēža profilakses stratēģiju uzlabošanai Eiropā, piešķīrusi 1,2 miljonus eiro trim nozīmīgiem pētniecības projektiem, kas vērsti uz pierādījumos balstītu vēža skrīninga un agrīnās diagnostikas stratēģiju ieviešanu sešās Eiropas valstīs, viena no tām būs Latvija.

1,2 miljoni eiro piešķirti pētniecības projektiem Latvijā, Francijā, Nīderlandē, Zviedrijā, Slovēnijā un Ukrainā.

Projekti vērsti uz pierādījumos balstītu vēža profilakses pasākumu paplašināšanu, īpaši koncentrējoties uz skrīningu un agrīnu diagnostiku.

Viens no finansētajiem projektiem ir krūts vēža agrīnās diagnostikas modelis Latvijā, kurā Nīderlandes Ekspertu centrs skrīningā sadarbosies ar Latvijas Universitāti. Projekta mērķis ir pielāgot Nīderlandes krūts vēža skrīninga modeli, lai uzlabotu agrīnas diagnostikas un skrīninga rezultātus Latvijā.

“Izvēlētie projekti uzsver starptautisko zināšanu pārneses nozīmi sabiedrības veselībā, ļaujot valstīm izmantot pārbaudītas metodoloģijas un pielāgot tās savām unikālajām veselības aprūpes sistēmām,” sacīja Jespers Fiskers, Dānijas Vēža biedrības ģenerāldirektors.

Iniciatīvu vada Nīderlandes, Zviedrijas un Dānijas vēža biedrības, Starptautiskā Vēža kontroles savienība (UICC) un Starptautiskā Vēža izpētes aģentūra (IARC). Sadarbība norisinās saskaņā ar Eiropas plānu “Beating Cancer” un Vēža misiju, kas uzsver vēža profilakses pasākumu ieviešanas paplašināšanas nozīmi.

Par LU KPMI – Latvijas Universitātes Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūts (LU KPMI) tika izveidots 2016.gada nogalē, pamatojoties uz vienošanos starp Latvijas Universitāti un Rīgas Austrumu klīnisko universitātes slimnīcu. Septiņu gadu laikā tā pētniecības jomas ir būtiski paplašinājušās – šobrīd institūts piedalās pētījumos sabiedrības veselības un slimību profilakses jomā, skrīninga un onkoprofilakses pētījumos, pēta gaistošo marķieru nozīmi slimību diagnostikā, veic cilvēka mikrobioma izpēti, attīsta biobanku un ar to saistītos pētījumus, ir pievērsies biomedicīnas pētījumu ētikas jautājumiem, veic infekciju izpēti un laboratorās diagnostikas metožu izstrādi. LU KPMI turpina īstenot savu misiju: uzlabot indivīdu un sabiedrības veselību, izmantojot zinātniskās izziņas procesa rezultātus, ko nodrošina kompetenta institūta komanda. Būtiska sasniegtā rezultāta atslēga ir veiksmīga sadarbība – gan ar Latvijas pētniecības organizācijām un medicīnas iestādēm, gan arī ar ārvalstu partneriem.

Sagatavoja: Oskars Vizbulis, Latvijas Universitāte

Jūsu komentārs

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.Atzīmētie lauki ir obligāti *

*