Sākums » Farmācija » Sasauks Imunizācijas valsts padomi, lai analizētu bērna nāvi no difterijas
Sasauks Imunizācijas valsts padomi, lai analizētu bērna nāvi no difterijas

Sasauks Imunizācijas valsts padomi, lai analizētu bērna nāvi no difterijas

Veselības ministrs Hosams Abu Meri šonedēļ ir sasaucis Imunizācijas valsts padomi, lai ar ekspertiem pārrunātu aktuālo satraucošo situāciju un priekšlikumus vakcinācijas un imunizācijas politikas īstenošanas uzlabošanai.

Pēc divu nedēļu ilgas mediķu cīņas par bērna dzīvību Bērnu slimnīcā izdzisa 4 gadus vecā puisēna dzīvība, pārējie ģimenes bērni šobrīd vēl ir stingrā slimnīcas speciālistu uzraudzībā.

“Tas ir nepieņemami, ka modernas medicīnas laikmetā mēs zaudējam bērnus no slimībām, no kurām medicīna jau radusi efektīvu aizsardzību. Profilaksei ir milzīga nozīme kopējā sabiedrības veselībā, mums ir jārod risinājumi, kā sargāt Latvijas nākotni – bērnus! ” aicinot ekspertus uz diskusiju pauž veselības ministrs.

Lai arī kopējā vakcinācijas aptvere bērniem Latvijā var tikt vērtēta kā laba, septembrī tika reģistrēti vairāki savstarpēji saistīti saslimšanas gadījumi ar difteriju, kā arī pusgada Latvijas epidemioloģiskās uzraudzības dati liecina par vairākiem simtiem garā klepus gadījumiem. Tās ir vakcīnregulējamās infekcijas slimības, taču joprojām ir bērni, kuri netiek vakcinēti.

Latvijā par valsts budžeta līdzekļiem bērniem ir nodrošināta vakcinācija pret 14 infekcijas slimībām, bet pieaugušajiem – ik pēc 10 gadiem pret difteriju un stingumkrampjiem. Vakcinācija ir efektīvākais aizsardzības līdzeklis pret vakcīnregulējamām infekcijas slimībām.

Imunizācijas valsts padomes mērķis ir izvērtēt jautājumus, kas saistīti ar vakcināciju un imunizācijas politikas realizāciju valstī, un sniegtu priekšlikumus to izvērtēšanai. Padomi vada Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Ģimenes vakcinācijas centra vadītāja, Rīgas Stradiņa universitātes Pediatrijas katedras profesore Dace Zavadska, tās sastāvā ir klīnisko universitāšu slimnīcu infektologi, sabiedrības veselības eksperti un atbildīgo valsts iestāžu pārstāvji no Veselības ministrijas, Nacionālā veselības dienesta, Zāļu valsts aģentūras, Slimību profilakses un kontroles centra.

Avots: Veselības ministrija

Jūsu komentārs

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.Atzīmētie lauki ir obligāti *

*