Sākums » E-veselība » Topošajam Latvijas Digitālajam veselības centram pārdala 194 811 eiro budžeta finansējumu
Topošajam Latvijas Digitālajam veselības centram pārdala 194 811 eiro budžeta finansējumu

Topošajam Latvijas Digitālajam veselības centram pārdala 194 811 eiro budžeta finansējumu

Valdība nolēma (17.09.2024.) par labu topošajam SIA “Latvijas digitālais veselības centrs” pārdalīti 194 811 eiro no Nacionālā veselības dienesta (NVD), kas saistīts ar reorganizāciju un funkciju pārdali no nākamā gada.

Kā klāsta Veselības ministrija (VM), veselības nozares digitālās datu telpas un ar to saistīto informācijas un komunikāciju tehnoloģijās iesaistīts liels skaits institūciju un uzņēmumu. Veselības nozares datu telpu veido gan ārstniecības iestāžu radītie pacientu veselības dati, gan aptieku radītie dati par izsniegtajiem medikamentiem, kas tiek apstrādāti ārstniecības iestāžu un aptieku informācijas sistēmās un daļa nodota arī e-veselības sistēmai.

Kopā septiņu VM padotības iestāžu pārziņā ir 19 valsts informācijas sistēmas un septiņi reģistri. Līdz ar datu, institūciju, cilvēkresursu un pārvaldības sadrumstalotību kopējais digitālās transformācijas process ir nevienmērīgs, vērtē VM.

Kā atzīmē VM, pārdalītais finansējums turpmāk mazinās attīstības procesu sadrumstalotību starp reorganizācijā iesaistītajām iestādēm. Vienlaikus noteikts, ka “Latvijas Digitālās veselības centram” papildu nepieciešamās septiņas amata vietas no 2024.gada 1.oktobra tiek pārdalītas no Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta, nepalielinot nozares kopējo amata vietu skaitu.

Jau vēstīts, ka no 2025.gada jaunais Digitālo kompetenču centrs īstenos e-veselības sistēmas pārziņa funkcijas. Pēc tam pakāpeniski līdz 2027.gadam, ieskaitot, plānots reorganizēt pārējo VM resora pārziņā esošo valsts informācijas sistēmu un datubāžu iestāžu tehnisko uzturēšanu, VM padotības iestādēm slēdzot līgumus ar centru par to pārziņā esošo valsts informācijas sistēmu un datubāžu tehnisko uzturēšanu un koordinētas attīstības nodrošināšanu. Lai nodrošinātu veselības nozares digitālo attīstību, novērstu problēmas veselības nozares digitalizācijas jomā, kā arī nodrošinātu pietiekamu kapacitāti resora digitālo projektu pārvaldībai un īstenošanai un ilgtermiņā uzkrātu kapacitāti un zināšanas jomas attīstībai, VM veidos jaunu veselības nozares Digitālo kompetenču centru. Centra izveidei identificēta SIA “Lielstraupes pils”, kurai no jūlija mainīts nosaukums uz SIA “Latvijas Digitālās veselības centrs”.

Paredzēts, ka līdz ar NVD reorganizāciju nākamgad, tā funkcija – īstenot e-veselības politiku – un ar to saistītie pārvaldes uzdevumi tiks nodoti SIA “Lielstraupes pils”. Proti, iestāde veidos, uzturēs, papildinās e-veselības sistēmu, kompetences robežās nodrošinās e-pakalpojumus ārstniecības iestādēm un iedzīvotājiem, nodrošinās nacionālā e-veselības kontaktpunkta darbību un funkciju īstenošanu, atbilstoši kompetencei organizēs un koordinēs datu apmaiņu starp veselības nozares informācijas sistēmām, kā arī ar nacionālā e-veselības kontaktpunkta starpniecību nodrošinās datu pārrobežu apmaiņu.

Lai nodrošinātu e-veselības politikas īstenošanu, SIA “Latvijas Digitālās veselības centrs” arī nodrošinās e-veselības lietotāju atbalsta dienesta funkcijas, NVD informācijas sistēmu informācijas komunikāciju tehnoloģiju infrastruktūras darbību, izstrādās, uzturēs aktuālu un pārvaldīs digitālās veselības pakalpojumu attīstības projektu portfeli, gatavos projektu pieteikumus un piedalīsies kopīgajos Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu projektos digitālās veselības jomā Eiropas veselības datu telpas ietvaros un citus uzdevumus.

Jūsu komentārs

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.Atzīmētie lauki ir obligāti *

*