Sākums » Jaunākie raksti » Stradiņa slimnīcā notiks konference par artrītu

Stradiņa slimnīcā notiks konference par artrītu

Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā (PSKUS) 11.oktobrī notiks Artrīta dienas konference. Konferences mērķis ir veicināt izpratni par reimatiskām slimībām mediķiem, pacientiem un ikvienam interesentam. Programmā paredzēti izglītojoši pasākumi medicīnas profesionāļiem, kā arī informatīva sesija pacientiem un citiem interesentiem.

Konferences daļā, kas paredzēta medicīnas profesionāļiem, tiks aplūkotas dažādu artrīta formu atšķirības, artrīta diferenciāldiagnoze, agrīno un grūti ārstējamo artrītu diagnostika, antinukleāro antivielu nozīme, imunoloģiskie un radioloģiskie izmeklējumi, kā arī artrīta medikamentu mijiedarbība ar citu slimību ārstēšanā lietotajiem medikamentiem, piemēram, infekciju, sirds un vielmaiņas slimību ārstēšanā un citur.

Savukārt informatīvs pasākums artrīta pacientiem un ikvienam citam interesentam plānots no plkst.13.30 līdz 17.15. Pasākuma laikā klātesošajiem būs iespēja iegūt informāciju par ģimenes ārstu, reimatologu un pacientu lomu artrīta ārstēšanā, kā arī izprast, kāpēc sāpoša locītava var būt saistīta ar plašākām ķermeņa problēmām. Tiks apskatīta arī sirds veselības nozīme artrīta pacientiem, kā arī piedāvāta informācija par migrēnas simptomiem, diagnostiku un ārstēšanu, informē PSKUS.

PSKUS rīko konferenci sadarbībā ar Latvijas pieaugušo Reimatoloģijas biedrību un Latvijas kaulu locītavu un saistaudu slimnieku biedrību. Ieeja pasākumos ir bez maksas, taču iepriekš nepieciešams reģistrēties dalībai.

Katru gadu pasaulē 12.oktobrī tiek atzīmēta Pasaules atrīta diena, kuras mērķis ir aktualizēt reimatiskās slimības, kā arī informēt par jaunākajiem zinātnes sasniegumiem to ārstēšanā. Iniciatīvu atbalsta Eiropas Reimatoloģijas biedrību alianse (EULAR), un tās biedre ir arī Latvija. Katru gadu Artrīta dienā tiek izcelta kāda aktuāla tēma – šogad uzmanība tiek vērsta izpratnes veicināšanai par reimatisko un muskuļu un skeleta slimību ietekmi uz cilvēka dzīvi.

Latvijā reimatisko slimību ārstēšanu veic reimatologi, un ārstēšana galvenokārt notiek klīnisko universitāšu slimnīcās. Latvijā lielākais Reimatoloģijas centrs atrodas PSKUS, kur pēdējo gadu laikā reimatologu konsultāciju skaits ievērojami palielinājies – no 7640 konsultācijām 2016.gadā līdz 13 482 konsultācijām 2023.gadā.

PSKUS Reimatoloģijas centra vadītāja un Artrīta dienas konferences iniciatore Inita Buliņa cer, ka jaunā tradīcija – Pasaules artrīta dienas atzīmēšana Latvijā – notiks ik gadu oktobrī.

“Pāra gados plānojam to rīkot Stradiņa slimnīcā, bet nepāra gados – Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcā, šāda sadarbība starp klīnisko universitāšu slimnīcām un reimatologu komandām varētu attīstīt reimatoloģijas nozari Latvijā,” viņa paudusi.

Artrīts ir plaši izplatīta slimība, kuru ietekmē miljoniem cilvēku visā pasaulē. 2019.gadā ar reimatoīdo artrītu slimoja 18 miljoni cilvēku, bet osteoartrīts globāli skāra 528 miljonus cilvēku. Artrīts bieži ir saistīts ar reimatiskām slimībām un var ietekmēt ne tikai locītavas, bet arī citus orgānus, tādēļ agrīna diagnostika un savlaicīga ārstēšana ir ārkārtīgi svarīga, uzsver mediķi.

Artrīta dienas konference Stradiņa slimnīcā notiks 2024.gada 11.oktobrī A1 korpusa 1.stāva vestibilā. Pasākuma programma tiek dalīta divās daļās – mediķiem un sabiedrībai:

I. Konference medicīnas profesionāļiem: konference norisināsies no plkst. 10:00 līdz 13:00, un tā paredzēta ārstiem ar padziļinātu interesi reimatoloģijā. Konferencē tiks aplūkotas vairākas būtiskas tēmas, piemēram, dažādu artrīta formu atšķirības, artrīta diferenciāldiagnoze, agrīno un grūti ārstējamo artrītu diagnostika, antinukleāro antivielu nozīme, imunoloģiskie un radioloģiskie izmeklējumi, kā arī artrīta medikamentu mijiedarbība ar citu slimību ārstēšanā lietotajiem medikamentiem, piemēram, infekciju, sirds un vielmaiņas slimību ārstēšanā u.c. Reģistrācija konferencei medicīnas profesionāļiem: https://forms.gle/b1LozQjY8ZvMxtyE6.

II. Informatīvs pasākums artrīta pacientiem un ikvienam citam interesentam plānots no plkst.13:30 līdz 17:15. Pasākuma laikā klātesošajiem būs iespēja iegūt vērtīgu informāciju par ģimenes ārstu, reimatologu un pacientu lomu artrīta ārstēšanā, kā arī izprast, kāpēc sāpoša locītava var būt saistīta ar plašākām ķermeņa problēmām. Tiks apskatīta arī sirds veselības nozīme artrīta pacientiem, kā arī piedāvāta informācija par migrēnas simptomiem, diagnostiku un ārstēšanu.

Stradiņa slimnīca aicina ikvienu interesentu piedalīties informatīvajā pasākumā, lai iegūtu vērtīgu informāciju un atbalstu no nozares ekspertiem. Ieeja pasākumā ir bez maksas.

Ar konferences programmu iespējams iepazīties ŠEIT: https://stradini.lv/sites/default/files/editor/Programma_Artr%C4%ABta_diena_2024.pdf

Avots: LETA

Jūsu komentārs

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.Atzīmētie lauki ir obligāti *

*