Sākums » Jaunākie raksti » Apdrošinātājs: sabiedrībā krītas vēlme vakcinēties pret ērču encefalītu
Apdrošinātājs: sabiedrībā krītas vēlme vakcinēties pret ērču encefalītu

Apdrošinātājs: sabiedrībā krītas vēlme vakcinēties pret ērču encefalītu

Karstā vasara ir dāvājusi patīkamu blakusefektu – ērču aktivitāte ir bijusi visai mērena, nepārsniedzot iepriekšējā gada rādītājus. Tomēr apdrošināšanas sabiedrība BALTA (PZU grupa) atgādina – rudens sezonā jābūt īpaši uzmanīgiem, jo ērces aktivizēsies, pieaugot mitrumam, un lielākais ērču kodumu izraisītu saslimšanas gadījumu skaits vēl tikai gaidāms. Apdrošinātājs vērš uzmanību uz satraucošu tendenci – arvien mazāk cilvēku izvēlās vakcinēties pret ērču encefalītu, kas patiesībā ir efektīvākais veids pasargāt sevi. Turklāt tiek prognozēts, ka Laimas slimības gadījumu skaits šogad salīdzinājumā ar pagājušo gadu pieaugs vismaz par 10%.

Ērces aktivizējas, kad gaisa temperatūra nav zemākā par +5 grādiem, tāpēc arī rudenī vēl kādu laiku no tām būs jāuzmanās. Turklāt ērcēm patīk mitrs laiks, tāpēc rudens, kad daudzi labprāt dodas garākās pastaigās dabā, apbrīnojot lapkriti, būs ērču kodumiem un apdrošināšanas pieteikumiem bagāts.

“Rudens sezona vienmēr ir intensīvāka ērču kodumu izraisīto slimību ziņā, jo, tiklīdz sākas sēņošanas laiks, cilvēki biežāk dodas mežos, krūmājos, garā zālē, izcirtumu brikšņos un citās ērcēm tīkamās vietās. Pašlaik ērces ir aktīvas, un, jārēķinās, ka mitrumā un siltumā tās ātri pārvietojas, turklāt tās ir sastopamas arī augstāk no zemes, tādēļ apģērbs pēc pastaigas jāpārbauda ļoti rūpīgi,” atgādina BALTA nelaimes gadījumu produkta vadītāja un risku parakstītāja Ludmila Ščegoļeva, piebilstot ka ērcēm karstums ne pārāk patīkoties – atšķirībā no čūskām, kas īpaši iemīļojušas sausu un karstu laiku. Pie BALTA ar apdrošināšanas atlīdzību pieteikumiem šovasar vērsušies divi čūsku sakosti klienti.

Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) katru gadu publicē tā saukto endēmisko teritoriju sarakstu, kur ir vislielākais vidējais ērču encefalīta gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju, un pēdējo piecu gadu laikā Kurzeme nemainīgi ir saglabājusi pirmo vietu šajā statistikā. Kopumā lielākā ērču aktivitāte bijusi vērojama, sākot no maija līdz oktobrim, taču vairāki desmiti Laimas slimības gadījumu reģistrēti arī ziemas mēnešos.

Bērniem no 1 līdz 18 gadu vecumam, kuru deklarētā dzīvesvieta atrodas endēmiskajās teritorijās, valsts nodrošina bezmaksas vakcināciju pret ērču encefalītu. Savukārt jaunums SPKC rekomendācijās ir ieteikums pāriet uz 10 gadu balstvakcinācijas intervālu iepriekšējo 5 gadu vietā pēc ceturtās ērču encefalīta vakcīnas devas saņemšanas (pamatvakcinācija sastāv no 1., 2., 3. potes un pirmās balstvakcinācijas).

Vakcinācijas pret ērču encefalītu popularitāte krītas

Aplūkojot pēdējo piecu gadu vakcinācijas datus, redzama nepatīkama tendence – BALTA klienti arvien retāk izvēlas vakcinēties pret bīstamo slimību. 2019.gadā aktīvākajos vakcinēšanas mēnešos sevi pasargāt izvēlējās nepilni 15% BALTA klientu, tomēr kopš tā brīža klientu aktivitāte gandrīz ik gadu ir mazinājusies. Šogad aktivitātes rādītājs ir nokrities jau zem 10%, proti, tikai 9,3% BALTA klientu izvēlējušies vakcinēties pret ērču encefalītu.

Tāpat izteikti redzama tendence, ka pret ērču encefalītu cilvēki aktīvi vakcinējas tikai trīs mēnešus gadā – martā, aprīlī un maijā, savukārt rudens un ziemas mēnešos vakcinācijas intensitāte samazinās līdz minimumam, tomēr šajā ziņā jāuzsver, ka patiesībā labākais laiks vakcīnai ir tieši ziemā, kad iespēja sastapt ērci dabā ir viszemākā.

Lai ērcei būtu mazāk iespēju piesūkties un nodarīt kaitējumu veselībai, BALTA aicina ievērot piesardzības pasākumus brīvā dabā.

– Nodrošinies, lai kukaiņi nevarētu pakļūt zem apģērba. Vispiemērotākais apģērbs pastaigām mežā un garā zālē ir bikses, kuru galiem pārvilktas pāri zeķes; aprocēm un apkaklei jābūt cieši pieguļošām, krekls jāliek biksēs.

– Drēbes no gaiša un slīdīga auduma ļauj ērces uz tām labāk saskatīt un no tām atbrīvoties, pirms tās nokļuvušas uz ķermeņa un piesūkušās.

– Ik pa brīdim jāaplūko apģērbu, lai laikus notrauktu pamanīto ērci. Arī pēc pastaigas ieteicams pārbaudīt, vai uz ķermeņa nav ērču.

– Svarīgi pārbaudīt arī mājdzīvniekus, vai to kažokā nav ieķērusies vai jau piesūkusies ērce.

– Var izmantot kukaiņu atbaidīšanas līdzekļus: ērces neuztver ultraskaņas, tāpēc ultraskaņas līdzekļi tās neatbaida, toties noderīgs būs izsmidzināms repelents, kuram aktīvā viela ir vismaz 25%.

– Ja ērce tomēr piesūkusies, tā uzmanīgi jānoņem.

– Vakcīna pret ērču encefalītu var pasargāt no smagas saslimšanas ar ilgstošām sekām.

Avots: LETA

Jūsu komentārs

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.Atzīmētie lauki ir obligāti *

*