Sākums » Jaunākie raksti » Piešķir 10,5 miljonus eiro parādsaistību segšanai par Latvijas iedzīvotājiem ārvalstīs nodrošināto veselības aprūpi

Piešķir 10,5 miljonus eiro parādsaistību segšanai par Latvijas iedzīvotājiem ārvalstīs nodrošināto veselības aprūpi

Valdība otrdien piešķīra 10,5 miljonus eiro parādsaistību segšanai par Latvijas iedzīvotājiem ārvalstīs sniegtajiem veselības aprūpes pakalpojumiem.

Finansējums no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķirts, lai apmaksātu rēķinus, kurus izrakstījušas citas Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis, Eiropas Ekonomikas zonas dalībvalstis, Šveice un Apvienotā Karaliste.

Dienestam līdz šī gada 10.septembrim ir izrakstīti rēķini kopumā 32,1 miljona eiro apmērā. No tiem desmit miljonu eiro apmērā ir rēķini, kuriem ir iestājies vai līdz 26.novembrim iestāsies apmaksas termiņš.

Termiņa neievērošanas gadījumā dalībvalstis var aprēķināt soda procentus, kas var veidot papildu soda naudu 356 000 eiro apmērā, brīdinājusi VM. Pieņemot, ka visām neizpildītajām prasībām piemērotu 3,56% likmi, tad papildu būtu nepieciešami vēl 374 296,38 eiro soda sankciju segšanai.

VM norādījusi, ka tai nav papildu iekšējo resursu, lai veiktu norēķinus par šīm saistībām.

Katru gadu NVD par Latvijas iedzīvotājiem sniegtajiem veselības aprūpes pakalpojumiem tiek saņemti rēķini no minētajām valstīm 14 līdz 18 miljonu eiro apmērā. Vienlaikus šiem norēķiniem budžetā ik gadu plānoti līdzekļi tikai 1,5 miljonu eiro apmērā.

Dienests ik gadu starpvalstu norēķinus veic no apakšprogrammu iekšējām pārdalēm. Līdz ar to tiek uzkrātas parādsaistības un nav iespējams visus rēķinus apmaksāt noteiktajā termiņā, skaidro VM.

NVD ir atbildīgā iestāde par ES sociālā nodrošinājuma sistēmu koordinēšanu veselības aprūpes jomā. Dienests arī veic norēķinus ar minētajām valstīm šajā jomā.

Avots: LETA

Jūsu komentārs

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.Atzīmētie lauki ir obligāti *

*