Sākums » Jaunākie raksti » Latvijas Osteoporozes un kaulu metabolo slimību asociācijas paziņojums saistībā ar Pasaules Osteoporozes dienu
Latvijas Osteoporozes un kaulu metabolo slimību asociācijas paziņojums saistībā ar Pasaules Osteoporozes dienu

Latvijas Osteoporozes un kaulu metabolo slimību asociācijas paziņojums saistībā ar Pasaules Osteoporozes dienu

Tiek prognozēts, ka, pasaules iedzīvotājiem novecojot, laikā no 2018. g. līdz 2050. g. ar osteoporozi saistīto augšstilba kaulu lūzumu skaits dubultosies. Pasaules Osteoporozes dienā, kas tiek atzīmēta katru gadu 20.oktobrī, Starptautiskais Osteoporozes fonds (IOF) un vairāk nekā šīs organizācijas 330 biedru no 150 valstīm, t.sk. arī no Latvijas – Latvijas Osteoporozes un kaulu metabolo slimību asociācija ceļ trauksmi par pieaugošo finansiālo osteoporozes izraisīto slogu un mudina rīkoties trauslo kaulu lūzumu profilaksei.

Osteoporoze ir kaulu sistēmiska, hroniska slimība, kas progresē ilgstoši un nemanāmi kā rezultātā kauli var kļūt trausli un tie var viegli lūzt pat pēc neliela kritiena, nelielas traumas vai pat bez tās. Neatkarīgi no cilvēka vecuma, zemas enerģijas kritiena vai traumas rezultātā, vai pat bez traumas nevajadzētu notikt kaulu lūzumiem. Taču, ja tā notiek, tad tāda veida lūzumus sauc par “trauslo kaulu lūzumiem”. Tas liecina par kaulu stipruma zudumu un nepieciešamību pēc osteoporozes ārstēšanas ar pretosteoporozes medikamentiem. Lai gan osteoporozi var diagnosticēt agrīni izmantojot osteodensitometriju jeb DXA, lielākā daļa cilvēku ar osteoporozi nezina par savu pamatslimību, līdz notiek kalu lūzums. Līdz pat 80% pacientu ar osteoporozi netiek identificēti un līdz ar to ārstēti.

Saskaņā ar šī gada Starptautiskais Osteoporozes fonda devīzi “Saki NĒ trausliem kauliem!” Starptautiskais Osteoporozes fonds un Latvijas Osteoporozes un kaulu metabolo slimību asociācija mudina visu vecumu cilvēkus veikt pasākumus kaulu lūzumu profilaksei un agrīnai diagnostikai, vienlaikus aicinot veselības aizsardzības iestādes katrā valstī piešķirt prioritāti kaulu veselībai un trauslo kaulu lūzumu profilaksei.

Ja netiks likts lielāks uzsvars uz trauslo kaulu lūzumu profilaksi un osteoporozes ārstēšanu, jo līdz ar iedzīvotāju novecošanos visā pasaulē, osteoporozes ietekme uz cilvēkiem un osteoporozes izraisītais trauslo kaulu lūzumu slogs sabiedrības veselībā turpinās pieaugt. Sekojošie satriecošie skaitļi norāda uz lielo osteoporozes izraisīto lūzumu slogu uz cilvēkiem, viņu ģimenēm, veselības aprūpes sistēmai kopumā un sabiedrības veselībai pasaulē, kā arī Latvijā.1

Katru gadu visā pasaulē cilvēkiem, kas vecāki par 55 gadiem, notiek līdz 37 miljoniem trauslo kaulu lūzumiem – tas atbilst 70 kaulu lūzumiem minūtē. Pasaulē katra trešā sieviete un katrs piektais vīrietis, kuri ir vecuma grupā pēc 50 gadu vecuma, atlikušajā mūžā piedzīvos trauslo kaulu lūzumus osteoporozes rezultātā. Sievietēm trauslo kaulu lūzumu risks osteoporozes rezultātā ir lielāks nekā krūts dziedzera vēža risks, bet vīriešiem risks – lielāks nekā prostatas vēža risks. 2019.gadā pasaulē tika reģistrēti vairāk nekā 10 miljoni augšstilba kaulu lūzumu cilvēkiem vecumā pēc 55 gadiem. Tiek prognozēts, ka laikā no 2018. līdz 2050.gadam augšstilba kaulu lūzumu skaits dubultosies. Augšstilba kaulu lūzumi saistīti ar:

– mirstības palielināšanos par 20-24% pirmajā gadā pēc trauslo kaulu lūzumiem;

– funkciju zudumu – spējai patstāvīgi staigāt patstāvīgi par 40% un nokļūt pilnībā apgādībā vai sociālās aprūpes iestādēs nākamajā gadā pēc augšstilba kaulu lūzumiem par 33%.

Starptautiskā Osteoporozes fonda prezidents profesors Nicholas Harvey (Sauthemptonas Universitātes Epidemioloģijas Centra direktors, Lielbritānija), norāda: “Kaulu veselība un osteoporozes profilakse ir svarīga ikvienam. Pašapmierinātībai nav attaisnojuma – osteoporoze nav neizbēgama novecošanās sastāvdaļa. Tā ir slimība, kuru var novērst, kuru var diagnosticēt un kuru var ārstēt. Diemžē osteoporoze visā pasaulē joprojām ir nepietiekami diagnosticēta un nepietiekami ārstēta.

Pasaules Osteoporozes dienas mērķis ir palielināt izpratni par osteoporozi un mudināt visu vecumu cilvēkus, kā arī veselības aprūpes iestādes un ģimenes ārstus par prioritāti noteikt kaulu veselību un osteoporozes profilaksi.

Sabalansēta uztura un optimāla fiziskās aktivitātes rezultātā gados jaunāki cilvēki var saglabāt labu kaulu veselību, stiprus kaulus un samazināt osteoporozes attīstības risku nākotnē. Pieaugušajiem cilvēkiem svarīgāks ir kauliem veselīgs dzīvesveids, savlaicīgs kaulu slimību skrīnings un efektīvas ārstēšanas pieejamība augsta riska pacientu grupā. Ikvienam, kuram ir bijis trauslo kaulu lūzums, osteoporozes ārstēšana ir būtiska veselības aprūpes sastāvdaļa, lai samazinātu ļoti augsto turpmāko trauslo kaulu lūzumu risku. “Pienācis laiks veikt izlēmīgus pasākumus, lai novērstu pieaugošo ar osteoporozi saistīto lūzumu slogu visos pasaules reģionos,” saka Starptautiskā Osteoporozes fonda izpilddirektors Dr. Philippe Halbout. “Piešķirot prioritāti kaulu veselībai, izmantojot profilaktiskus pasākumus un agrīnu skrīningu – osteoporozes diagnostiku un izmantojot pretosteoporozes medikamentus, mēs varam ievērojami samazināt osteoporotisku lūzumu izraisīto slogu veselības aprūpes sistēmai kopumā, uzlabot miljoniem cilvēku dzīves kvalitāti un atvieglot veselības aprūpes sistēmu noslogojumu visos pasaules reģionos.”

“Starptautiskā Osteoporozes fonda devīzi “Saki NĒ trausliem kauliem!” ir iespējams pilnībā realizēt Latvijā” Pasaules Osteoporozes dienas priekšvakarā stāsta Latvijas Osteoporozes un kaulu metabolo slimību asociācijas2 prezidents Ingvars Rasa. “Mums ir 11 osteodensitometrijas aparāti Rīgā un 11 osteodensitometrijas aparāti dažādas vietās Latvijā (Liepājā, Venstpilī, Jelgavā, Bauskā, Jēkabpilī, Daugavpilī, Rēzeknē, Valmierā, Jūrmalā).Pieejami pretosteoporozes medikamenti, ko valsts kompensē kaulu lūzumu gadījumos 75% apmērā. Jau 12 gadus pēc kārtas

Latvijas Osteoporozes un kaulu metabolo slimību asociācija rīko kursus visu specialitāšu ārstiem par osteoporozi – Osteoporozes skolu. Katru gadu Pasaules Osteoporozes dienas priekšvakarā rīkojam multidisciplināru konferenci, šogad kopā ar Latvijas Traumatologu un ortopēdu asociācija konference “Aktuālais osteoporozes un osteoporotisku lūzumu ārstēšanā un aprūpē” notika 18.oktobrī. Koferences sākumā tika pasniegta pirmā vārdbalva – Ingvara Rasas Balva Osteoporozē par sasniegumumiem osteoporozē, ko izvērtēja Ekspertu komisija prof.J.Vētra (RSU), prof. A.Platkāja (RSU), dr.D.Andersones (LOKMSA), dr.J.Semjonovas (LOKMSA), A.Pelūdes (žurnāliste) vadībā, un pēc vienprātīga ekspertu komisijas lēmuma pirmā Ingvara Rasas Balva Osteoporozē tika pasniegta dr.Maijai Gurevičai.”

Avots: LETA

Jūsu komentārs

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.Atzīmētie lauki ir obligāti *

*