Sākums » Jaunākie raksti » VM novirza 106 000 eiro no ZVA līdzekļiem programmatūras uzturēšanai un OECD pētījuma veikšanai par sabiedrības veselību

VM novirza 106 000 eiro no ZVA līdzekļiem programmatūras uzturēšanai un OECD pētījuma veikšanai par sabiedrības veselību

Veselības ministrija (VM) novirza 106 415 eiro no Zāļu valsts aģentūras (ZVA) līdzekļiem programmatūras uzturēšanai un Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) pētījuma veikšanai par sabiedrības veselību, liecina otrdienas valdības sēdē atbalstītais rīkojuma projekts.

ZVA konta atlikums šī gada 1.janvārī bija 710 861 eiro. No minētajiem līdzekļiem 604 446 eiro paredzēts novirzīt ZVA svarīgāko pasākumu apmaksai, bet 106 415 eiro – OECD pētījumam “Par Latvijas sabiedrības veselību” un “Horizon” un “Namejs” sistēmu uzturēšanai un programmatūras nomas nodrošināšanai, tādējādi pārdalot finansējumu uz Veselības ministrijas budžetu.

Ņemot vērā to, ka patlaban pietrūkst finanšu līdzekļi šādiem pasākumiem, Veselības ministrija uzskata par nepieciešamu nekavējoši pārdalīt daļu no ZVA ieņēmumiem par sniegtajiem maksas pakalpojumiem.

Pētījuma mērķis būs palīdzēt mazināt kopējo saslimstību un efektīvāk izmantot veselības aprūpei paredzēto finansējumu, piedāvājot labākos risinājumus preventīvajai aprūpei.

Uz šī pētījuma pamata tiks izstrādātas rekomendācijas prevencijas uzlabošanai, risinot aptaukošanās izraisītās ar dzīvesveidu saistītās veselības problēmas, izstrādātas rekomendācijas slimību prevencijai, tostarp attīstot racionālu veselības pārbaužu, skrīninga programmu un agrīnās diagnostikas pasākumu sistēmu. Tāpat plānots izstrādāt rekomendācijas zāļu un vakcīnu pieejamības nodrošināšanai.

ZVA pieejamajiem 604 446 eiro 71 352 eiro paredzēts izmantot audu, šūnu un orgānu ieguves un izmantošanas vietu, asins kabinetu, asins sagatavošanas nodaļu un Valsts asinsdonoru centra atbilstības novērtēšanai un uzraudzībai.

Savukārt 128 417 eiro paredzēts novirzīt Latvijā ražotu medicīnisko ierīču reģistrēšanai, pārdošanas atļauju izsniegšanai, kā arī medicīnisko ierīču gatavības veikšanai un atļauju izsniegšanai medicīnisko ierīču klīniskās izpētes veikšanai.

Bet palikušie 404 677 eiro tiks izmantoti, lai segtu norēķinus par iepriekšējā pārskata perioda izdevumiem.

Savukārt no minētajiem 106 415 eiro, pētījumam paredzēts atvēlēt 22 000 eiro. Šim pētījumam 2019.gadā jau tika atvēlēti 88 000 eiro, tādējādi kopējās izmaksas tiek lēstas 110 000 eiro apmērā.

Tikmēr 16 940 eiro tiks izmantoti, lai nodrošinātu IT sistēmas “Namejs” uzturēšanai un attīstībai, bet 12 833 eiro apmērā, lai nodrošinātu “Horizon” programmatūras uzturēšanu.

Atlikušie 54 642 eiro tiks izmantoti tādu programmatūru kā “Microsoft Office 365” licenču nomai vienam gadam.

 

www.farmacija-mic.lv

Jūsu komentārs

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.Atzīmētie lauki ir obligāti *

*