Sākums » Farmācija » Diskusijā sarunu festivālā LAMPA atspēko mītus par farmaceita profesiju
Diskusijā sarunu festivālā LAMPA atspēko mītus par farmaceita profesiju
O. Zariņas foto.

Diskusijā sarunu festivālā LAMPA atspēko mītus par farmaceita profesiju

5. septembrī kino “Splendid palace” Rīgā un vienlaikus arī tiešsaistē sarunu festivāla LAMPA ietvaros notika diskusija “Farmaceits – kas slēpjas zem baltā halāta?”. Diskusijā piedalījās kā jauni, tā ļoti pieredzējuši farmaceiti, kuri pārstāv dažādas farmācijas nozares – Dace Ķikute, Darja Aļeiņikova, Annija Čiščakova un diskusijas moderators Pēteris Melbārdis.

Diskusija atklāja farmaceita darba aizkulises un diskusijas dalībnieki vērsa uzmanību uz dažādiem mītiem, kas sabiedrībā izplatījušies par farmaceitiem, kā arī atspēkoja šos dziļi iesakņojušies mītus, lai iedrošinātu Latvijas iedzīvotājus uzticēties farmaceita profesionalitātei un zināšanām.

Latvijas Farmaceitu biedrības (LFB) prezidente Dace Ķikute diskusijā ieskicēja farmaceita aroda vēsturi, norādot uz to, cik ļoti mainījies farmaceita darbs gadsimtu un pad pēdējo gadu desmitu gaitā. Tas kļuvis gana komplicēts un prasa no farmaceita arvien plašāku zināšanu arsenālu. Ja agrāk ar vienu medikamentu ārstēja piecas slimības, tad šobrīd nereti vienu slimību ārstē ar piecām dažādām zālēm. Ja senos laikos farmaceits tika dēvēts par ārsta pavāru un viņa galvenais darbs bija zāļu gatavošana, tad šobrīd milzīga nozīme farmaceita amatā darbā aptiekā ir komunikācijai. D. Ķikute diskusijā vairākkārt uzsvēra, ka farmaceits nav pārdevējs, bet gan veselības aprūpes speciālists un atbalsts ārstam, turklāt farmaceits ir vienmēr pieejams aptiekā. “Aptaujas liecina, ka liela daļa pacientu pirmo atbildi uz savu problēmu saņem aptiekā, un šī konsultācija ne vienmēr beidzas ar pirkumu,” atzina D. Ķikute.

LFB projoektu koordinatore un aptiekā praktizējoša farmaceite Annija Čiščakova skaidroja to, kā farmaceits redz konkrēto situāciju, kad aptiekā ienācis klients vēlas saņemt zāles. Arī viņa uzsvēra, ka farmaceits nav pārdevējs un ne vienmēr klientam pārdos to, ko tas prasa; farmaceits savā prātā “iziet cauri” algoritmam, kas palīdz noteikt, kas būs tas, kas palīdzēs tieši šim pacientam. Kā apliecināja A. Čiščakova, farmaceita funkcijas kļūs arvien plašākas, un to ļoti skaidri pierādīja jaunā situācija ar COVID-19.

Farmaceite Darja Aļeiņikova ir Rīgas Stradiņa universitātes mācībspēks un doktorante programmā “Farmācija”, kā arī zinātniskā asistente Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centrā. Diskusijā viņa uzsvēra, ka farmaceiti ļoti lepojas ar savu profesiju un to, ka var palīdzēt cilvēkam, turklāt jaunie speciālisti, kas tikko nākuši no augstskolas sola, ir ļoti motivēti, ar ļoti plašām zināšanām par cilvēka fizioloģiju, farmakoloģiju un citām zinātnēm. “Izmantojiet savu farmaceitu! Viņš ir pieejams un bez maksas! Ticiet man, farmaceits būs laimīgs, ka var atbildēt, var palīdzēt. Farmaceiti gaida jautājumus. Tas mums patīk, tāpat, kā analizēt kādus nopietnākus gadījumus,” diskusijas klausītājus aicināja D. Aļeiņikova.

Arī A. Čiščakova apstiprināja, ka lielo gandarījumu aptiekas darbā dod tas, ka vari atbildēt uz pacienta jautājumiem un palīdzēt atrisināt viņa problēmas: “Tāpēc mēs esam aptiekā!”

“Farmaceitam tagad māca arī kritērijus, pēc kuriem ir jāveido saruna ar pacientu, kā arī kritērijus, ar kuriem var noteikt, vai cilvēks vispār ir sapratis farmaceita teikto,” uzsvēra D. Aļeiņikova. Diskusijas dalībnieces bija vienisprātis – ja farmaceits aptiekā kaut ko nezinās uzreiz, viņš noteikti zinās, kur meklēt informāciju!

Diskusijas dalībnieki klausītājus arī iepazīstināja ar farmaceita mācību procesa niansēm, ikdienas gadījumiem, ar kuriem jāsastopas darbā aptiekā, skaidroja farmaceita rīcības motīvus dažādās situācijās, atspēkojot dažādus sabiedrībā iesakņojušos mītus par farmaceita izglītību, darbību un profesiju.

Diskusijas noslēgumā LFB prezidente izteica aicinājumu kolēģiem: “Mīļie farmaceiti, esam pašapzinīgi! Mums ir tiesības pieņemt profesionālu lēmumu. Aptiekas pamatdarbībai jānotiek pacienta labā un farmaceits jau šobrīd ir reglamentēta profesija ar juridiskām tiesībām pieņemt profesionāli neatkarīgu lēmumu.” Viņa arī aicināja valsti lietderīgi izmantot farmaceita zināšanas, lai farmaceits nekļūtu tikai par E-veselības sistēmas podziņu spiedēju.

Diskusiju skatīties un klausīties var tepat portālā www.farmacija-mic.lv (zemāk, labajā pusē).

Elīna Badune

www.farmacija-mic.lv

 

 

Viens komentārs

  1. Lieliski!
    Malači!!!

Jūsu komentārs

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.Atzīmētie lauki ir obligāti *

*