Sākums » Interesanti » Biomedicīnas uzņēmums “PrintyMed” plāno uzsākt mākslīgā zirnekļu zīda produktu eksportu
Biomedicīnas uzņēmums “PrintyMed” plāno uzsākt mākslīgā zirnekļu zīda produktu eksportu

Biomedicīnas uzņēmums “PrintyMed” plāno uzsākt mākslīgā zirnekļu zīda produktu eksportu

Inovatīvais biomedicīnas jaunuzņēmums “PrintyMed” izstrādājis unikālu biomateriālu – mākslīgo zirnekļa zīdu, kuru plāno izmantot dažādām medicīnas vajadzībām, tajā skaitā mākslīgo orgānu izveidē, kas palīdzētu glābt daudzas dzīvības. Jau nākamgad izstrādāto šūnas saistošu membrānu, kas izmantojama “orgānu-uz-čipa” tehnoloģijas ražošanai, pašmāju jaunuzņēmums plāno eksportēt uz Igauniju, Somiju un Lielbritāniju.

Mākslīgais zirnekļa zīds ir unikāls produkts – viegls, izturīgs un elastīgs, tādēļ to iespējams lietot dažādās nozarēs, sākot no aizsardzības (ložu necauršaujamas vestes) līdz medicīnai. Jaunuzņēmums “PrintyMed” no Latvijas Organiskās Sintēzes institūtā izstrādātās tehnoloģijas radījis mākslīgo zirnekļu zīdu biomimētiskā veidā, atdarinot procesu, kā tas notiek dabā. Materiālam piemīt ne tikai iepriekš minētās īpašības, bet arī biosaderība ar cilvēka organismu.

Kā zināms, miljoniem cilvēku mirst no sirds slimībām. 1/3 no globālās nāves gadījumiem ir sirds un asinsvadu nāves gadījumi. Lai glābtu cilvēku dzīvības, katru gadu tiek veikti vairāk nekā 300 tūkstoši sirds vārstuļu nomaiņas operāciju, bet dažu gadu laikā šis skaits pieaugs līdz 500 tūkstošiem. Katru gadu vidēji ir pieejami 6 000 orgānu transplantācijas, bet 100 000 cilvēku jau gaida orgānu transplantāciju, un ik pēc 10 minūtēm kāds tiek pievienots gaidīšanas sarakstam. Diemžēl katru dienu gaidot mirst 22 cilvēki, taču pat tad, kad pacients beidzot saņem orgānu, joprojām pastāv liela atgrūšanas iespēja autoimūnas reakcijas dēļ.

“Mūsu ražotais zirnekļa zīds, izmantots cilvēka organismā, neizraisīs atgrūšanas procesus, tādēļ tas ir piemērots mākslīgo orgānu radīšanai 3D bioprinteros. Tas arī ir mūsu ambiciozākais mērķis, un pirmais, pie kā mēs šobrīd strādājam, ir sirds vārstulis. Protams, līdz tam vēl ilgs ceļš ejams – trīs līdz pieci gadi – tāpēc kā pirmo soli esam izstrādājuši šūnas saistošu membrānu, kas piedāvā inovatīvas iespējas medikamentu testēšanā,” par progresīvo produktu stāsta “PrintyMed” izpilddirektore Jekaterina Romanova.

Pieminētā membrāna pielietojumam “orgāns uz čipa” tehnoloģijās ir uzņēmuma pirmais eksporta produkts, par kura pielāgošanu individuālām prasībām jau tiek strādāts ar sadarbības partneriem Somijā, Igaunijā un Lielbritānijā. Mākslīgais zirnekļa zīds ir biosaderīgs materiāls ar augstu šūnu piesaistes spēju, tāpēc īpaši piemērots tādas membrānas izveidei, kas nodrošinās jaunu un komplicētāku orgānu uz čipa izveidošanu. Orgāni uz čipa ir miniatūrs orgānu modelis ārpus cilvēka ķermeņa. Tie neaizstāj īstu orgānu, bet kalpo kā testa modelis, un tos izmanto farmācijas un kosmētikas nozarēs, lai paātrinātu pētniecību un samazinātu dzīvnieku modeļu izmantošanu šajā procesā. Turklāt jāpiebilst, ka mākslīgā zirnekļa zīda ražošanas tehnoloģija izmanto tikai atjaunojamus resursus, nerada piesārņojumu un atbilst ilgtspējīgu ieguldījumu veicināšanai.

Statistikas dati liecina, ka “orgānu uz čipa” tirgus strauji attīstās, un tiek prognozēts, ka līdz 2031.gadam tas sasniegs 1,6 miljardus ASV dolārus, tādējādi “PrintyMed” izstrādātais materiāls vērtējams kā izdevīgs ilgtermiņa ieguldījums. Šobrīd uzņēmums jau ir piesaistījis lokālos, tostarp Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras, un Eiropas Savienības grantus, bet darbs turpinās pie starptautisko investoru piesaistes inovatīvā produkta attīstībā. Uzņēmums regulāri piedalās dažādās aktivitātēs, kur iespējams satikt un ieinteresēt investorus, piemēram, mākslīgais zirnekļa zīds ir prezentēts Baltijā vērienīgākajā zinātņietilpīgo tehnoloģiju nozares konferencē “Deep Tech Atelier” u.c. Jau šobrīd ir atrasti sadarbības partneri ne tikai pieminētajās Eiropas valstīs, bet arī Izraēlā, ar kuru izveidojusies cieša saikne tieši kardioloģijas jomā, kas īpaši noder, plānojot sirds vārstuļu ražošanu.

Vērtējot investoru pieprasījumu, uzņēmums neslēp, ka arī medicīnas jomā tie tomēr biežāk izvēlas ātri sasniedzamus mērķus, piemēram, aplikāciju izveidi (digitālo risinājumu). Taču “PrintyMed” nevēlas iet vieglāko ceļu, un izvēlas veidot produktus ar augstu pievienoto vērtību, kā tas ir ar mākslīgo orgānu drukāšanu, pauž uzņēmuma pārstāvji.

“Sirds vārstuļu ražošana no mākslīgā zirnekļu zīda nav ātri īstenojams projekts, jo nepieciešami klīniskie pētījumi un izmēģinājumi, taču mēs esam gatavi tam veltīt visus savus spēkus, palīdzot daudziem cilvēkiem uzlabot dzīves kvalitāti un pat glābt cilvēku dzīvības,” piebilst J.Romanova.

SIA “PrintyMed” ir biomedicīnas tehnoloģiju jaunuzņēmums, kura mērķis ir radīt jaunus medicīnā izmantojamus produktus no unikāla biomateriāla – mākslīgā zirnekļa zīda, kas iegūts biomimētiskā ceļā, izmatojot tikai dabiskas izejvielas. Mākslīgā zirnekļa zīda ražošanas tehnoloģija izstrādāta Latvijas Organiskās sintēzes institūtā, un “PrintyMed” ir ieguvis ekskluzīvu licenci mākslīgā zirnekļa zīda ražošanai medicīnas vajadzībām. Uzņēmuma mērķis ir radīt mākslīgos orgānus, ar kuriem varētu aizstāt bojātos orgānus un tā daļas tādā veidā pagarinot dzīvildzi.

 

www.farmacija-mic.lv

Jūsu komentārs

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.Atzīmētie lauki ir obligāti *

*