Sākums » Jaunākie raksti » Farmaceitu atklātā vēstule par kvalitatīvu zāļu uzcenojuma modeļa izstrādes nepieciešamību
Farmaceitu atklātā vēstule par kvalitatīvu zāļu uzcenojuma modeļa izstrādes nepieciešamību

Farmaceitu atklātā vēstule par kvalitatīvu zāļu uzcenojuma modeļa izstrādes nepieciešamību

Aptieku biedrība, kas pārstāv 30 aptieku uzņēmumus ar 38 aptiekām un 22 aptieku filiālēm, un vēl 45 aptieku un piecu filiāļu pārstāvji parakstījuši vēstuli, kas nosūtīta Latvijas Republikas ministru prezidentei un ministriem, kā arī Saeimā pārstāvēto partiju un frakciju vadītājiem.

Vēstulē farmaceiti aicina Latvijas valdību neakceptēt jaunā zāļu uzcenojuma modeļa pašreizējo versiju, kas ir nepilnīga un var nodarīt kaitējumu gan iedzīvotājiem un nozarē strādājošajiem, gan arī veselības aprūpes sistēmai kopumā, bet  Veselības ministrija tiek aicināta ņemt vērā Latvijas farmaceitu un nozares ekspertu ieteikumus, lai izstrādātu kvalitatīvu jaunā zāļu uzcenojuma modeli.

Vēstulē uzsvērts, ka viens no veselības aprūpes nozares pamatprincipiem ir “nenodari kaitējumu”, bet, kā vērtē vēstules autori, diemžēl šobrīd pēc pilnīgi pretējiem principiem vadās Veselības ministrija, sasteigti virzot uz priekšu jaunu zāļu uzcenojuma modeli, kas ir izstrādāts šaurā Veselības ministrijas pārstāvju lokā, neņemot vērā ne starptautisko ekspertu, ne Latvijā strādājošo farmaceitu un ekspertu ieteikumus un priekšlikumus.

Turpmāk vēstulē uzskaitīti plānoto grozījumu trūkumi: “Nav skaidrs pēc kādiem principiem Veselības ministrija ir veidojusi zāļu cenu piedāvājumu un veikusi savus aprēķinus, jo nozares ekspertu un farmaceitu ierosinājumi jaunā zāļu uzcenojuma modeļa izstrādē nav ņemti vērā. Šobrīd piedāvātais zāļu uzcenojuma modelis nav veidots ne Latvijas iedzīvotāju – zāļu lietotāju, ne farmaceitu un citu veselības aprūpes pakalpojumu sniedzošo pārstāvju interesēs.

Tāpat Veselības ministrijas piedāvātais zāļu uzcenojuma modelis ir arī pretrunā ar Konkurences padomes, Pasaules Bankas un Pasaules veselības organizācijas (POV) ekspertu rekomendācijām. Tostarp, PVO eksperti uzsver, divus galvenos faktorus, kas Latvijā salīdzinājumā ar kaimiņvalstīm, pacientiem sadārdzina zāļu izmaksas – Latvijā finansējums zāļu kompensācijai ir viens no zemākajiem Eiropas Savienībā, bet vienlaikus ir salīdzinoši augsta pievienotās vērtības likme zālēm (Latvijā PVN likme visām zālēm ir 12 %, Igaunijā – 9 %, savukārt Lietuvā – 5 % kompensējamām zālēm, bet pārējām zālēm – 21 %).

Izbrīnu izraisa arī Veselības ministrijas birokrātiskā piebilde, ka “vismaz gadu pēc jaunā modeļa darbības būs jāveic analīze par tā efektivitāti un nepieciešamajiem uzlabojumiem”. Tātad Veselības ministrija jau šobrīd apzinās, ka piedāvātais modelis ir kļūdains un tam būs nepieciešami uzlabojumi. Tomēr jāapzinās, ka veselības nozarē šāda attieksme nav uzskatāma par normālu, jo ir saistīta ar iedzīvotāju veselību un dzīvībai svarīgu funkciju nodrošināšanu. Ja nozarē strādājošie jau tagad norāda uz konkrētām kļūdām un nepilnībām, ir nepiedodami gaidīt veselu gadu, lai tās izlabotu. Aicinām Veselības ministriju rīkoties jau tagad un novērst nepilnības vēl pirms jaunā zāļu uzcenojuma modeļa tālākas pieņemšanas.

Ir pamatotas bažas, ka stājoties spēkā jaunajai zāļu cenu veidošanas sistēmai, daudzas aptieku filiāles laukos tiks aizvērtas un medikamentu pieejamība Latvijas lauku reģionu iedzīvotājiem var tikt būtiski ierobežota. Prognozējams, ka  aptiekas, kuras tiks aizvērtas mazapdzīvotās vietās, tur nekad vairs netiks atvērtas no jauna.

Zāļu pieejamības ierobežošanas sekas var būt vispārēja iedzīvotāju veselības stāvokļa pasliktināšanās un ielaistu slimību skaita pieaugums.

Veselības ministrijas sagatavotais zāļu uzcenojuma modelis nenovērtē arī farmaceita sniegto pakalpojumu nozīmi un nesekmē kvalitatīvu farmaceitiskās aprūpes pakalpojumu sniegšanu. Piedāvātais modelis radīs papildu spiedienu uz bezrecepšu zāļu un uztura bagātinātāju pārdošanas veicināšanu aptiekās un mazinās farmaceita kā konsultanta lomu. Ir pamatotas bažas, ka daļa reģionālo aptieku tiks slēgtas, atlikušajām var nākties samazināt darba laiku un atalgojumu farmaceitiem.”

Jūsu komentārs

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.Atzīmētie lauki ir obligāti *

*