Sākums » Jaunākie raksti » LFB 16. jūlija komentārs par jauno zāļu cenu modeli

LFB 16. jūlija komentārs par jauno zāļu cenu modeli

Šā gada 15. jūlijā notika Veselības ministrijas tikšanās ar nozari. Sarunas laiks bija limitēts – nedaudz vairāk par stundu. Būtībā visi nozares pārstāvji vēlreiz uzsvēra riskus, kuri var iestāties pie virzītā zāļu cenu modeļa. LFB uzsvēra farmaceita lomas mazināšanos (ne palielināšanos), vertikālās integrācijas stiprināšanu, kurā farmaceita profesionālais lēmums tiks vēl vairāk ietekmēts no komersantu puses. Esam kategoriski PRET atšķirīgām zāļu cenām aptiekās, tas ir pretrunā ar ES Tiesas lēmumu (lieta C-530/20 2022, gada decembris), jo VM piedāvātais cenu modelis atlaides neaizliedz. Tas ir neētiski pret pacientu un pret farmaceita profesionālo pienākumu izpildi, turklāt zāles tiek pielīdzinātas plaša patēriņa precēm, uz kurām parasti attiecas atlaides un samazinātas cenas. Nerunājot par pašas valsts un tās iestāžu gatavību kvalitatīvi un laikā izpildīt cenu reformā paredzētās prasības.

Diemžēl dzirdīgu ausu nebija, dialogs neveidojās. Veselības ministrijas priekšlikumi tiek forsēti virzīti uz 16. jūlija MK sēdi BEZ risku izvērtēšanas un atbilžu sniegšanas profesionāļiem.

Iespējams, ka farmaceitiem profesionālās tiesības kvalitatīvi sniegt farmaceitisko aprūpi būs jāaizstāv protesta akcijās. Pacienta drošība nedrīkst tikt ietekmēta.

Šodien, 16. jūlijā, LFB piedalās MK sēdē, protams, attālināti, un nezinām, vai mums dos iespēju izteikties.

Latvijas Farmaceitu biedrība

Jūsu komentārs

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.Atzīmētie lauki ir obligāti *

*