Sākums » Jaunākie raksti » KP: Grozījumi noteikumos par zāļu cenu veidošanas principiem būtiski neietekmēs konkurences apstākļus tirgū

KP: Grozījumi noteikumos par zāļu cenu veidošanas principiem būtiski neietekmēs konkurences apstākļus tirgū

Veselības ministrijas (VM) izstrādātie grozījumi noteikumos par zāļu cenu veidošanas principiem attiecas uz visiem tirgus dalībniekiem vienlīdzīgi, tāpēc Konkurences padomes (KP) ieskatā nav sagaidāma būtiska ietekme uz konkurences apstākļiem tirgū, aģentūrai LETA pavēstīja KP priekšsēdētājs Juris Gaiķis.

Viņš norāda, ka tomēr nav izslēgts, ka izvēlētais modelis var ietekmēt vidējo un mazo uzņēmēju darbību zāļu izplatīšanas tirgos.

KP norāda, ka šobrīd publiskajā telpā notiek aktīvas diskusijas par VM ieceri pārskatīt Latvijā pastāvošo medikamentu uzcenojumu modeli, jo Latvijā šobrīd spēkā esošais modelis ir pacientam visnedraudzīgākais visā Baltijā – zāļu uzcenojumi un cenas Latvijā ir būtiski augstākas nekā Lietuvā un Igaunijā.

Šo apstākli vairākkārtīgi ir norādījusi KP, piemēram, īstenotajā tirgus uzraudzībā, ar kuras secinājumiem un priekšlikumiem iepazīstināja kā sabiedrību, tā atbildīgās institūcijas. Vienlaikus problemātiku ar patērētājiem nedraudzīgajām zāļu cenām ir akcentējusi Valsts kontrole un Pasaules Veselības organizācija.

KP 2019.gada ziņojumā “Zāļu cenu veidošanās un iespējamie konkurences ierobežojumi, kas ietekmē zāļu finansiālo pieejamību” secināja, ka ietekmi uz zāļu cenu atšķirību starp Baltijas valstīm atstāj atšķirīgs pievienotās vērtības nodoklis (PVN), bet būtiskāka atšķirība Baltijas valstīs ir ietverta normatīvajā regulējumā attiecībā uz zāļu cenu lieltirgotavās un aptiekās, proti, Lietuvā un Igaunijā ir noteikti maksimāli fiksēti uzcenojumi jeb “griesti” lieltirgotavas un aptiekas zāļu cenai. Savukārt Latvijā lieltirgotavas un aptiekas uzcenojums vienmēr pieaug proporcionāli iepirkuma cenai.

Jaunie VM grozījumi paredz, ka zāļu ražotāja cena nedrīkstēs būt augstāka nekā Lietuvā un Igaunijā, kā arī ražotāja noteiktā cena neatšķirsies gan kompensācijas sistēmā, gan ārpus tās. Jaunais modelis nodrošina caurspīdīgu cenas veidošanu un to, ka pacienta kopējie izdevumi par recepšu zālēm būs ievērojami mazāki par patlaban esošajiem.

Līdz ar to plānots ieviest fiksētu piecenojumu recepšu zālēm, tādējādi potenciāli samazinot to cenu pacientiem. KP vērš uzmanību, ka zāļu gala cena aptiekās ir atkarīga gan no spēkā esošiem zāļu piecenojumu noteikumiem, gan no zāļu ražotāja noteiktās cenas, kur secīgi kā lieltirgotavas, tā aptiekas piemēro savu piecenojumu.

Gaiķis norāda, ka KP nav sniegusi viedokli par VM izvēlētā recepšu zāļu cenu veidošanas modeļa iespējamo ietekmi uz zāļu cenām vai to pieejamību, un paļaujas, ka VM ir veikusi korektus aprēķinus, kā arī balstījusies uz ekspertu priekšlikumiem un ir veikusi atbilstošākā zāļu cenu modeļa izvēli Latvijas tirgus situācijai.

Vienlaikus KP atbalsta VM ieceri veikt analīzi par jaunā zāļu uzcenojuma modeļa efektivitāti un informatīvā ziņojuma sagatavošanu un iesniegšanu Ministru kabinetā ar veiktās analīzes rezultātiem un priekšlikumiem ieviestā modeļa attīstībai.

Avots: LETA

Viens komentārs

  1. Vai ir kaut viena nozare, kur pēc Konkurences padomes iejaukšanās kaut kas kādreiz ir palicis lētāks?
    Likumsakarīgi, ka cenas parasti pieaug un arī šoreiz pieaugs, tikai peļņu no budžeta līdzekļiem gūs ārvalstu ražotāji, nevis vietējie uzņēmēji.

Jūsu komentārs

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.Atzīmētie lauki ir obligāti *

*