Sākums » Jaunākie raksti » NVD: Kompensējamo zāļu budžetā nepieciešami vēl 150 miljoni eiro
NVD: Kompensējamo zāļu budžetā nepieciešami vēl 150 miljoni eiro

NVD: Kompensējamo zāļu budžetā nepieciešami vēl 150 miljoni eiro

Kompensējamo zāļu budžetā nepieciešami vēl 150 miljoni eiro, aģentūrai LETA pavēstīja Nacionālā veselības dienesta (NVD) pārstāvji.

Dienestā norāda, ka patlaban kompensējamiem medikamentiem atvēlētais valsts finansējums neatbilst reālajām vajadzībām. Piešķirti nedaudz vairāk nekā 284,5 miljoni eiro, tomēr deficīts līdz gada beigām sasniegs 31 miljonu eiro.

Lai nosegtu akūtās pacientu vajadzības un iekļautu kompensējamo zāļu sarakstā jaunus medikamentus un ieviestu citus uzlabojumus, papildu būtu nepieciešami vēl aptuveni 150 miljoni eiro, kas nozīmē, ka patlaban pieejamais budžets būtu jāpalielina par vairāk nekā 50%.

NVD norāda, ka pēdējos trīs gados valsts finansējums kompensējamo zāļu nodrošināšanai onkoloģijas pacientiem ir pieaudzis no vairāk nekā 57 miljoniem eiro 2022.gadā līdz 74 miljoniem eiro 2024.gadā.

Šogad par šiem līdzekļiem kompensējamās zāles tiek nodrošinātas vairāk nekā 18 000 onkoloģijas pacientu. Tomēr dienestā uzsver, ka arī šis līdzekļu pieaugums nav pietiekošs, lai apmierinātu visu pacientu vajadzības un mainītu ierobežojošos zāļu apmaksas nosacījumus.

Dienestā skaidro, ka kompensējamās zāles iedzīvotājiem nodrošina atbilstoši kompensējamo zāļu sarakstam un pacientam noteiktajai diagnozei. Latvijā zāles kompensē arī individuālā kārtībā, ja pacienta diagnoze nav iekļauta iepriekš minētajā sarakstā, vai arī diagnoze ir iekļauta sarakstā, bet nav iekļautas zāles.

2023.gadā individuālās kompensācijas ietvaros zāles saņēma 908 pacienti, savukārt šī gada pirmajā pusgadā – 839 pacienti. Kopumā individuālā kompensācija pērn nodrošināta iedzīvotājiem vairāk nekā 2,8 miljonu eiro apmērā.

NVD skaidro, ka ne visos gadījumos pacientam ir pieejama ārstu konsilijā norādītā zāļu terapija, jo nepietiekošais valsts finansējums kompensējamo zāļu jomā ierobežo iespējas apmaksāt zāles ikvienā gadījumā, papildinot, ka nevienā valstī nav atrasts ideālais risinājums visiem individuāliem gadījumiem – nav valsts, kurā nosedz pilnīgi visas pacientu vajadzības.

Jau ziņots, ka pēdējā gada laikā ar “Ziedot.lv” starpniecību vēža ārstēšanai lūgti 95 ziedojumi 2,6 miljonu apmērā, turklāt desmit pacientiem vākta nauda zālēm, kas ir kompensējamas, bet citām diagnozēm.

Kā aģentūrai LETA atklāja “Ziedot.lv” pārstāve Ilze Ošāne, septiņos gadījumos ziedojumu piesaiste šogad tikusi pārtraukta, jo nepieciešamie medikamenti iekļauti kompensējamo medikamentu sarakstā.

Pēdējā gada laikā gandrīz miljona eiro apmērā palīdzība sniegta 61 vēža slimniekam vecumā no 19 līdz 76 gadiem. Vidējais pacienta vecums ir 53 gadi, un visbiežākā diagnoze ir krūts vēzis.

43 gadījumos lūgts ziedot medikamentiem, no tiem desmit gadījumos vāc ziedojumus tām zālēm, kuras citām diagnozēm kompensē.

Savukārt 42 gadījumos lūgts ziedot nepieciešamo analīžu veikšanai. Viena analīze par krūts vēža terapijas noteikšanu izmaksā 3000 eiro.

Savukārt analīzes piemērotāko ārstēšanas medikamentu noteikšanai maksā 124 000 eiro. Alternatīvo terapiju lūdza seši cilvēki, savukārt četri pacienti lūdza atbalstīt alternatīvo ārstēšanas terapiju ārzemēs.

Vairākos gadījumos ziedojumi vākti, kad piešķirta maksimālā individuālā valsts kompensācija, kas ir 14 228,72 eiro, bet ar to nav bijis pietiekami.

Avots: LETA

Jūsu komentārs

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.Atzīmētie lauki ir obligāti *

*