Sākums » Jaunākie raksti » Vēstule veselības aprūpes speciālistam ”Atjaunināta informācija par Ozempic® (semaglutīds) un Victoza® (liraglutīds): piegāžu pārtraukumi”
Vēstule veselības aprūpes speciālistam ”Atjaunināta informācija par Ozempic® (semaglutīds) un Victoza® (liraglutīds): piegāžu pārtraukumi”

Vēstule veselības aprūpes speciālistam ”Atjaunināta informācija par Ozempic® (semaglutīds) un Victoza® (liraglutīds): piegāžu pārtraukumi”

Zāļu valsts aģentūrā saskaņota reģistrācijas apliecības īpašnieka Novo Nordisk A/S (Dānija) vēstule veselības aprūpes speciālistam ”Atjaunināta informācija par Ozempic® (semaglutīds) un Victoza® (liraglutīds): piegāžu pārtraukumi”

Novo Nordisk Latvia SIA pēc vienošanās ar Eiropas Zāļu aģentūru un Zāļu valsts aģentūru informē veselības aprūpes speciālistus par tālākminēto.
• Palielināts pieprasījums pēc injicējamā glikagonam līdzīgā peptīda-1 receptoru agonista (GLP-1 RA) Ozempic® apvienojumā ar dažu uzņēmuma ražotņu jaudu ierobežojumiem ir radījis zāļu nepietiekamu pieejamību, tostarp situācijas, kad zāļu krājumi ir beigušies.
• Līdzšinējā situācija ar mazāko stiprumu Ozempic® – 0,25 mg un 0,5 mg – piegādēm ir pasliktinājusies, un 2024. gada 4. ceturksnī paredzama visu šo zāļu stiprumu periodiska nepieejamība.
• Tādēļ ir ieteicams turpināt ierobežot Ozempic® terapijas uzsākšanu jauniem pacientiem, kamēr nebūs notikusi 2024. septembrī paredzamā piegāžu situācijas uzlabošanās.
• Uzņēmums Novo Nordisk uz laiku ir samazinājis vienreiz dienā lietojamā Victoza® piegādes 2023. gada 4. ceturksnī, lai palielinātu vienreiz nedēļā lietojamā Ozempic® piegādes, tā optimizējot ražošanas jaudas izmantošanu. Paredzams, ka tas ļaus ārstēt lielāku skaitu pacientu. Lai gan kopš 2024. gada 1. ceturkšņa visās ES/EEZ valstīs Victoza® piegādes ir uzlabojušās, dažās valstīs joprojām ir periodiska šo zāļu nepieejamība. Lai nodrošinātu to pacientu, kuri jau saņem šīs zāles, ārstēšanas turpināšanu, Victoza® lietošanu nedrīkst uzsākt nevienam jaunam pacientam.
• Piegāžu pārtraukumi nav saistīti ar kvalitātes defektiem vai drošuma problēmām.
• Ja Ozempic® vai Victoza® nav pieejami pacientiem, kuri ar šīm zālēm jau tiek ārstēti, viņiem šīs zāles atkarībā no klīniskā vērtējuma un saskaņā ar vietējām vadlīnijām drošā veidā jāaizstāj ar citu injicējamu GLP-1 RA vai citu piemērotu medikamentu.

Visu vēstules saturu un informāciju par tiecamauditoriju lasiet Zāļu valsts aģentūras mājaslapā.

Avots: ZVA

 

Jūsu komentārs

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.Atzīmētie lauki ir obligāti *

*