Sākums » Ārzemēs » Šodien RSU atklāj savu pirmo filiāli ārpus Latvijas
Šodien RSU atklāj savu pirmo filiāli ārpus Latvijas
Foto: no RSU arhīva.

Šodien RSU atklāj savu pirmo filiāli ārpus Latvijas

12. septembrī, Elbas slimnīcā Vācijas pilsētā Štādē (Lejassaksija) Rīgas Stradiņa universitāte (RSU) atklāj savu pirmo filiāli ārpus Latvijas. Svinīgajā pasākumā kopā ar RSU rektoru Aigaru Pētersonu un veselības ministru Hosamu Abu Meri piedalīsies Latvijas Republikas goda konsuls Brēmenē un Lejassaksijā Lucs H. Pepers (Lutz H. Peper), Latvijas Republikas vēstniecības Vācijas Federatīvajā Republikā trešais sekretārs Didzis Stāvausis, kā arī Lejassaksijas landrāts Kajs Zēfrīds (Kai Seefried), Lejassaksijas parlamenta pārstāve Melānija Raineke (Melanie Reinecke), vairāku ministriju pārstāvji, Štādes mērs Zenke Hārtlefs (Sönke Hartlef) un virkne citu vietējo amatpersonu un partneru. Šī ir pirmā Baltijas valsts universitātes filiāle ārvalstīs medicīnas studiju jomā.

Sadarbība ar Elbas slimnīcu aizsākās pirms četriem gadiem. Kopš 2022. gada apgūt jaunas zināšanas un prasmes pilotprojekta ietvaros turp devušās piecas studentu grupas, kopumā 46 studenti. Šogad RSU Štādes filiālē mācības sāk 26 studenti. RSU filiāles izveide paredz ne tikai prakses vietu, bet arī klīnisko studiju nodrošināšanu šajā slimnīcā. Ar ceturto studiju gadu RSU filiālē tiek piedāvāts pilns studiju kurss, kur mācību programmas un eksāmenu saturu joprojām nosaka Latvijas tiesību akti, kā arī zinātnisko grādu piešķiršana ir saskaņā ar Latvijas tiesību aktiem.Tādējādi RSU Štādes filiālē tiks īstenota RSU akreditētā programma Medicīna angļu valodā. Filiāles stratēģiskie uzdevumi ir īstenot studiju procesu, galvenokārt studentiem no Vācijas vai ar vācu valodu C1 līmenī pārzinošiem studentiem, kā arī piedāvāt jaunas iespējas pētniecībai un studiju programmu modernizācijai, integrējot labāko Rietumeiropas partneru pieredzi. Septembrī jaunajā filiālē darba attiecības sāks 19 docētāji no Štādes, bet līdz semestra beigām vēl vismaz 10.“Sadarbība ar RSU ir tālredzīgs projekts, kas ilgtermiņā stiprinās reģionālo veselības aprūpi. Mēs saskaramies ar gaidāmo ārstu trūkumu reģionā, ko izraisījis jauno talantu trūkums valsts mērogā. Pieejamo medicīnas studiju vietu skaits ir pārāk mazs, lai apmierinātu pieprasījumu. Papildus tam ir demogrāfiskās pārmaiņas, kas ietekmē arī slimnīcas. Sadarbības projekts ar RSU novērsīs abas šīs problēmas. Šādā veidā mēs ceram piesaistīt topošos ārstus, kuri pēc studiju pabeigšanas spēs atbalstīt ambulatoro un stacionāro aprūpi reģionā. Es lepojos ar šo sadarbību un ceru uz pozitīvu attīstību, ko tā nesīs,” saka Elbas slimnīcas Štādē izpilddirektors Zigfrīds Ristau (Siegfried Ristau).

Prof. Aigars Pētersons, RSU rektors: “RSU ir augstākās izglītības eksporta flagmanis ne tikai Latvijā, bet visā Ziemeļeiropā. Katru gadu ārvalstu studentu skaits mūsu universitātē pieaug, un otra lielākā grupa ir studenti no Vācijas, kas šeit ieradušies apgūt medicīnu un zobārstniecību. Nav noslēpums, ka vairums no viņiem pēc studijām dodas atpakaļ uz savām mītnes zemēm. Mēs vēlamies, lai, ieejot darba tirgū, viņi spēj demonstrēt ne tikai izcilas teorētiskās un praktiskās zināšanas, bet arī ir apguvuši savas valsts veselības aprūpes sistēmas specifiku. Atverot šo filiāli, mēs sūtām esošajiem un potenciālajiem ārvalstu studentiem skaidru vēstījumu, ka Latvija – RSU – ir īstā vieta, kur iegūt kvalitatīvu un konkurētspējīgu augstāko izglītību.”

Hosams Abu Meri, veselības ministrs: Esmu milzīgi gandarīts, ka Rīgas Stradiņa universitāte un Latvija ir pirmā no Baltijas valstīm, kas atver filiāli Eiropā medicīnas studiju jomā. Es vienmēr esmu bijis pārliecināts, ka patiesībā latviešiem netrūkst ambīciju. RSU mērķtiecīgi realizē savu vīziju – kļūt par modernu Eiropas mēroga zinātnes universitāti, kurā koncentrējas talanti. Veselības aprūpes cilvēkresursu trūkums ir milzu izaicinājums visā Eiropā, taču ar prieku varam vērot, ka studētgribētāju skaits RSU katru gadu pieaug, arī ārvalstu studiju plūsmās un jaunā filiāle būs nozīmīga pievienotā vērtība.

Avots: RSU

Jūsu komentārs

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.Atzīmētie lauki ir obligāti *

*