Sākums » Jaunākie raksti » Veselības ministrs: māsas ir ļoti nozīmīgs resurss hronisko pacientu aprūpē un veselības sistēmā
Veselības ministrs: māsas ir ļoti nozīmīgs resurss hronisko pacientu aprūpē un veselības sistēmā

Veselības ministrs: māsas ir ļoti nozīmīgs resurss hronisko pacientu aprūpē un veselības sistēmā

Otrdien Veselības ministrijā notika tikšanās ar Latvijas Māsu asociāciju, kurā pārrunātas būtiskās aktualitātes veselības aprūpes sistēmā un apspriesti veidi, kā efektīvāk izmantot vispārējās aprūpes māsu resursus. Sarunas laikā īpaša uzmanība tika pievērsta māsu lomas paplašināšanai ģimenes ārstu praksēs, tiesībām izrakstīt receptes noteiktos gadījumos, kā arī stacionāros nepieciešamajam māsu skaitam pacientu aprūpei.

Veselības ministrs Hosams Abu Meri uzsvēra, ka māsas ir kritiski svarīgs resurss veselības aprūpē, īpaši hronisko pacientu aprūpē. Viņš atzīmēja, ka māsām var uzticēt vairāk pienākumu, lai vēl vairāk atvieglotu ārstu darbu un uzlabotu pacientu aprūpi. Šobrīd Veselības ministrija izstrādā grozījumus recepšu izrakstīšanas noteikumos, kas ļaus ne tikai ģimenes ārstu praksē strādājošām māsām, bet arī visām vispārējās aprūpes māsām izrakstīt e-receptes, ja terapija netiek mainīta un ārsts ir devis attiecīgu uzdevumu. Šī iniciatīva ir būtiska, īpaši hronisko pacientu aprūpes jomā, kur māsas var palīdzēt nodrošināt nepārtrauktu un savlaicīgu terapiju.

Tikšanās laikā Latvijas Māsu asociācija aktualizēja arī jautājumu par māsu skaitu stacionāros, kas ir cieši saistīts ar slimnīcu tīkla attīstības plānu un nepieciešamību izstrādāt vienotas vadlīnijas ārstēšanas kvalitātes nodrošināšanai. Diskusijās tika akcentēta arī māsu tālākizglītības nozīme. Veselības ministrija aicināja asociāciju iesniegt priekšlikumus par apmācību vajadzībām, lai nodrošinātu mācību programmu attīstību, piesaistot ES fondu līdzekļus.

Ministrs aicināja Māsu asociāciju uzsākt aktīvu dialogu ar ārstu profesionālajām organizācijām un arī sabiedrību, lai veicinātu vispārējās aprūpes māsu lomu veselības aprūpes sistēmā.

Veselības ministrija šobrīd izstrādā vairākus modeļus, lai uzlabotu pacientu aprūpi, ņemot vērā māsu slodzes mazināšanu stacionāros, viņu lomas paplašināšanu un paaudžu maiņu veselības aprūpes nozarē. Vienlaikus tiek aktīvi strādāts pie iniciatīvām, kas veicinātu māsu nodarbinātību un profesijas pievilcību. Veselības ministrija jau iepriekš ir sagatavojusi Informatīvo ziņojumu par māsu nodarbinātību un profesijas attīstību, kurā analizēta māsu situācija pēc studijām un sniegti konkrēti priekšlikumi turpmākai rīcībai māsu profesijas veicināšanā.

Avots: VM

Jūsu komentārs

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.Atzīmētie lauki ir obligāti *

*