Sākums » Jaunākie raksti » Ministru kabineta noteikumi paredz uzlabojumus dažām pacientu grupām

Ministru kabineta noteikumi paredz uzlabojumus dažām pacientu grupām

Grozījumi Ministru kabineta noteikumos par veselības aprūpes pakalpojumu organizēšanas un samaksas kārtību, ko 5. septembrī atbalstīja valdība, paredz uzlabojumus vairākām pacientu grupām – bērniem ar malnutrīciju būs pieejama medicīniskā pārtika pēc izrakstīšanas no slimnīcas, onkoloģijas pacientiem ar noteiktām diagnozēm mainīta nosūtījumu kārtība uz pozitronu emisijas tomogrāfijas/datortomogrāfijas izmeklējumu, bet ģimenes ārstu praksēm piešķirti papildu līdzekļi, lai sazinātos ar pacientiem, kuri pēdējo trīs gadu laikā nav vērsušies pie ģimenes ārsta.

Turpmāk bērniem ar ēšanas traucējumiem, kuriem pēc ārstēšanās slimnīcā saglabājas malnutrīcija jeb nepietiekams nodrošinājums ar uzturvielām, kas rada ķermeņa uzbūves izmaiņas, tajā skaitā samazinās muskuļu un orgānu masa, tiks nodrošināta valsts apmaksāta īpašiem medicīniskiem nolūkiem paredzētā pārtika arī pēc izrakstīšanas no stacionāra. Ar šo pārtiku mazos pacientus nodrošinās Bērnu klīniskā universitātes slimnīca. Speciālā pārtika gadā varētu būt nepieciešama apmēram 15 bērniem.

Onkoloģijas pacienti ar noteiktām diagnozēm turpmāk izņēmuma gadījumos varēs saņemt valsts apmaksātu pozitronu emisijas tomogrāfijas izmeklējumu ar datortomogrāfiju tikai ar speciālista nosūtījumu bez ārstu konsīlija slēdziena, ātrāk diagnosticējot slimības recidīvu un novērtējot ārstēšanas efektivitāti dinamikā.

Dienas stacionārā turpmāk varēs veikt vairākas papildu ginekoloģiskas manipulācijas, tajā skaitā laparoskopisko miomektomiju, kas pacientēm ļaus īsāku laiku pavadīt ārstniecības iestādē.

Ģimenes ārstiem tiek palielināts finansējums par katru prakses pacientu mēnesī, kā arī par ģimenes ārstu otro pieņemšanas vietu un feldšerpunktiem. Ģimenes ārstu pienākums būs pa tālruni sazināties ar pacientiem, kuri pēdējo trīs gadu laikā nav vērsušies praksē, lai noskaidrotu, kuram no viņiem būs nepieciešams ārstu apmeklēt klātienē. Veselības ministrijas aprēķini liecina, ka tie varētu būt 10-20% jeb 30-60 tūkstoši Latvijas iedzīvotāju.

Avots: LETA, Latvijas Avīze

Jūsu komentārs

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.Atzīmētie lauki ir obligāti *

*