Sākums » Jaunākie raksti » Vējonis no Belēviča sagaida nekavējošus risinājumus veselības nozares problēmām

Vējonis no Belēviča sagaida nekavējošus risinājumus veselības nozares problēmām

Valsts budžeta finansējums veselības aprūpes nodrošināšanai ir katastrofāli zems, tādēļ sabiedrība sagaida aktīvu rīcību un risinājumus, lai nodrošinātu iedzīvotājiem pieejamākus veselības aprūpes pakalpojumus, tiekoties ar veselības ministru Gunti Belēviču, uzsvēris Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Valsts prezidents akcentējis, ka veselības nozarē ilgstoši sasāpējušo problēmu risināšanai nepieciešams papildu finansējums. Tomēr, lai valdība varētu lemt par nepieciešamā finansējuma apmēru, ministram jāpiedāvā pārdomāts risinājuma plāns, kas skaidri paredz iedzīvotājiem nodrošināmos veselības aprūpes pakalpojumus un nozarē veicamos pasākumus, ziņo nacionālā informācijas aģentūra LETA.

“Lemjot par papildu finansējuma piešķiršanu, ir jābūt skaidrībā par nodrošināmo pakalpojumu grozu, skaidri jāpasaka, kādi veselības aprūpes pakalpojumi un kādā apmērā tiks nodrošināti,” sacījis Vējonis.

Vienlaikus Vējonis norādījis, ka veselības budžeta papildināšana jāizvērtē, balstoties uz valsts budžeta iespējām, tostarp vērtējot līdzšinējā veselības budžeta līdzekļu izlietojumu un papildu līdzekļu piešķiršanas ietekmi uz kopējo tautsaimniecības izaugsmi. Valsts prezidents uzsvēra, ka nepieciešamais papildu finansējums rodams, nepalielinot valsts budžeta deficītu.

Veselības ministrs Belēvičs informējis Valsts prezidentu par līdz šim paveikto veselības nozarē, kā arī par iecerēm situācijas uzlabošanai un konkrētiem priekšlikumiem veselības aprūpes pieejamības nodrošināšanai, tostarp rindu samazināšanai, medicīnas personāla atalgojuma un rezidentūras vietu skaita palielināšanai, kā arī citiem pasākumiem.

Tikšanās laikā Vējonis aicinājis veselības ministru uzlabot elektroniskās uzskaites un datu reģistrācijas sistēmas veselības aprūpes iestādēs, jo tas veicinās gan veselības finansējuma izlietošanas caurspīdīgumu, gan ļaus izsekot katra pacienta ārstēšanas gaitai, palielinot arī iedzīvotāju datu drošību.

Sarunā Valsts prezidents rosinājis veselības ministru nozares politikā lielāku uzmanību un papildu finansējumu veltīt rehabilitācijai. “Tas ir ļoti svarīgs veselības aprūpes ķēdes posms, kas ne tikai samazina invaliditātes gadījumu skaitu, bet arī ievērojami paātrina darba spējīgo personu pilnvērtīgu atgriešanos sabiedrībā un darba tirgū,” sacījis Vējonis.

Prezidents arī izteicis atbalstu Veselības ministrijas piedāvājumam palielināt atalgojumu veselības nozarē strādājošajiem un piebilda, ka svarīgs ir arī finansiālā atbalsta palielinājums studējošajiem rezidentūrā. Gan Valsts prezidents, gan ministrs bijuši vienisprātis, ka motivēti, medicīnu studēt un Latvijā strādāt griboši jaunieši ir viens no Latvijas veselības nozares nākotnes priekšnoteikumiem.

Sarunas noslēgumā Valsts prezidents vienojies ar veselības ministru tikties atkārtoti, lai pārrunātu veselības nozares uzlabojumu ieviešanas gaitu un rezultātus, ziņo LETA.

www.farmacija-mic.lv

 

Jūsu komentārs

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.Atzīmētie lauki ir obligāti *

*