Lauku ģimenes ārsti: Veselības ministra amata kandidātam būs jācīnās par atbilstošu veselības aprūpes finansējumu

Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas vadītāja, Saeimas opozīcijas deputāte Līga Kozlovska (ZZS) veselības ministra amatam nominēto Jaunās vienotības politiķi, gastroenterologu Hosamu Abu Meri vērtē pozitīvi, sakot, ka “viņam ir gan enerģija, gan zināšanas, turklāt viņš ir bijis arī 12.Saeimas deputāts”. Viņa atzīmēja, ka šis darbs nav viegls un būs jācīnās par atbilstošu veselības aprūpes finansējumu, lai varētu uzlabot pakalpojumu pieejamību.

Kozlovska arī novēl veiksmi topošajam veselības ministram, sakot, ka galvenais nepadoties sarunās ar Finanšu ministriju par finansējuma pieaugumu veselības aprūpei. Tāpat nenāktu par sliktu, ja šis finansējuma palielinājums būtu apstiprināts jau šī gada budžetā, lai varētu veikt pilnvērtīgi darbu. Viņa norādīja, ka esošā situācija veselības aprūpē, kad finansējuma palielinājums tiek sadalīts pa mēnešiem, esot pilnīgs haoss, un pašreizējā veselības finansēšanas plānošana ir vienā no vissliktākajiem laikiem.

Starp aktuālākajiem jautājumiem asociācijas vadītāja minēja primārās veselības aprūpes attīstību, akūto problēmu risināšanu onkoloģijas un psihiatrijas jomā, kompensāciju apmēra palielināšanu diagnožu grupām, kā arī jaunu diagnožu iekļaušana kompensējamo zāļu sarakstā. Pēc Kozlovskas paustā, Saeimā šobrīd notiek darbs pie jaunu diagnožu iekļaušanas, taču tā kā nebija atbilstoša finansējuma, jautājums palika nākotnei.

Arī valsts veselības aprūpes pakalpojumu pieejamība gan veselības aprūpes centros, poliklīnikās ir būtiska, jo tomēr ambulatorā aprūpe ir daudz lētāka nekā stacionārā, sacīja Kozlovska. Tikpat svarīga ir arī stacionārā aprūpe, lai cilvēki varētu saņemt gan akūto palīdzību, gan plānveida operācijas, un nebūtu jāstāv rindā kā tas šobrīd notiek jau gadiem.

Vienlaikus Kozlovska atzīst, ka, visticamāk, visas problēmas uzreiz atrisināt neizdosies.

Kā vēstīts, no parlamenta jaunveidojamās valdošās koalīcijas sadalītajiem 16 amatiem valdībā un Saeimā puse jeb astoņi tiks topošās premjeres pārstāvētajai “Jaunajai vienotībai” (JV), pieci – Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS), bet trīs – “Progresīvajiem”.

Veselības ministra amats tiks uzticēts ārstam, Saeimas deputātam Hosamam Abu Meri.

Avots: LETA

Jūsu komentārs

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.Atzīmētie lauki ir obligāti *

*