Sākums » Interesanti » Insulīns varētu būt mazāk jutīgs pret siltumu, nekā tika uzskatīts
Insulīns varētu būt mazāk jutīgs pret siltumu, nekā tika uzskatīts

Insulīns varētu būt mazāk jutīgs pret siltumu, nekā tika uzskatīts

Medscape pērn ziņojis, ka insulīna preparāti var atrasties ārpus ledusskapja daudz ilgāk, nekā tika uzskatīts iepriekš, liecina Kokreina pārskats, kurā iekļauti 17 pētījumi no 22 publicētiem rakstiem un insulīna ražotāju nepublicēta informācija.

Dati liecina, ka, neatvērtus īslaicīgas un vidējas darbības cilvēka insulīna flakonus, pildspalvveida pilnšļirces/kārtridžus vai pilnšļirces uzglabājot temperatūrā līdz 25 °C līdz 6 mēnešiem un līdz 37 °C – līdz 2 mēnešiem, nerodas klīniski nozīmīga insulīna darbības vājināšanās. Dati par insulīna analogiem netika iekļauti pārskatā.

Divos pētījumos tika konstatēta neliela darbības vājināšanās augstākā temperatūrā un/vai zālēm ilgāku laiku atrodoties ārpus ledusskapja, bet pārējos pētījumos tas netika konstatēts.

Pašlaik spēkā ir norādījumi, kas iesaka neatvērtu cilvēka insulīnu uzglabāt temperatūrā no 2 °C līdz 8 °C.

Iesāktu flakonu, kārtridžu vai pilnšļirci ieteicams uzglabāt istabas temperatūrā un izlietot aptuveni 4-6 nedēļu laikā.

Nav pilnīgi skaidrs, kāda ir insulīna maksimālā izturība, bet to zināt būtu svarīgi vietās, kur nevar garantēt pastāvīgu dzesēšanu, piemēram, valstīs ar zemiem ienākumiem, valstīs, ko skar ārkārtējs karstums, militāri konflikti vai dabas katastrofas.

Saskaņā ar Kokreina sistemātisko pārskatu, temperatūra no 25 °C līdz 37 °C, kas raksturīga dienas un nakts svārstībām tropu valstīs, līdz 3 mēnešiem neizraisa klīniski nozīmīgu insulīna darbības zudumu.

Heinriha Heines Universitātes Medicīnas fakultātes Vispārējās prakses institūta (Diseldorfā, Vācijā) vadošais pētnieks Bernds Rihters, kas veidojis pārskatu, atzīmē, ka, izprotot insulīna termisko stabilitāti un pētot inovatīvus uzglabāšanas risinājumus, var būtiski ietekmēt to cilvēku dzīvi, kuri ir atkarīgi no insulīna un dzīvo sarežģītos apstākļos.

Viens neliels izmēģinājuma klīniskais pētījums liecina, ka cilvēka insulīns, kas sešas nedēļas tika uzglabāts neglazētā māla traukā temperatūrā no 25 °C līdz 27 °C, neizraisīja glikozes līmeņa atšķirības plazmā astoņiem brīvprātīgajiem, salīdzinot ar ledusskapī uzglabātu insulīnu.

Ženēvas universitātes (Šveice) Farmācijas zinātņu skolas doktors Leonardo Skapoca apstiprinājis, ka šie atklājumi saskan ar pētījumu, ko viņš publicējis 2021. gadā un kas ietvēra arī insulīna analogus. Skapoca uzskata, ka šie dati liek domāt, kā labāk izmantot pieejamo insulīnu, kas kļūst arvien dārgāks.

Avots: Medscape

Jūsu komentārs

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.Atzīmētie lauki ir obligāti *

*